Liczba wyników: 3328
Jedzenie tłustych potraw w dniach poprzedzających operację może wywołać wzmożoną reakcję zapalną w mózgu, która u osób starszych na kilka tygodni zakłóca funkcje poznawcze związane z pamięcią. Młodsi też mogą mieć podobne problemy.
Orzechy włoskie mogą być nie tylko smaczną przekąską, ale także sprzyjają rozwojowi bakterii korzystnych dla jelit.
Nadmierna ilość białka w diecie może zwiększać ryzyko miażdżycy, ostrzegają eksperci z University of Pittsburgh School of Medicine.
Lek Finasteryd leczy łysienie typu męskiego i przerost prostaty u milionów mężczyzn na całym świecie. Nowe badanie przeprowadzone na Uniwersytecie Illinois Urbana-Champaign sugeruje, że medykament może również obniżyć poziom cholesterolu i zmniejszyć ogólne ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
Badania łączą optymizm z dłuższym życiem.
Leki stosowane w leczeniu zaburzeń erekcji mogą również wiązać się ze zmniejszeniem ryzyka choroby Alzheimera.
Niezamierzona utrata masy ciała wiąże się ze wzrostem ryzyka diagnozy raka w kolejnym roku.
Nowe badania podkreślają negatywne konsekwencje relacyjne i psychologiczne związane z efektem „jo-jo", który może być elementem cyklu odchudzania. Okazuje się, że cały proces może być bardzo toksyczny, a przerwanie tego swoistego błędnego koła bardzo trudne.
Zawarte w soi związki zwane izoflawonami mogą znacząco zmniejszyć ryzyko nawrotu raka piersi lub śmierci z jego powodu.
Choroba afektywna dwubiegunowa (ChAD) to poważna choroba psychiczna, która może powodować zarówno nastrój maniakalny, jak i depresyjny. Okazuje się też, że oznacza wyższe ryzyko przedwczesnej śmierci.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami