Liczba wyników: 3336
Zaledwie kilka dni pracy na nocnej zmianie zaburza procesy białkowe związane z regulacją poziomu glukozy we krwi, metabolizmem energetycznym i stanami zapalnymi, czyli czynnikami, które mogą wpływać na rozwój przewlekłych problemów metabolicznych.
Związki znajdujące się w konopiach indyjskich mogą okazać się skuteczne w leczeniu chorób zapalnych jelit, wrzodziejącego zapalenia jelita grubego i choroby Leśniowskiego-Crohna.
Piwo może być znaczącym źródłem krzemu, kluczowego składnika zwiększającego gęstość mineralną kości. Uczeni z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis ocenili komercyjną produkcję piwa, aby określić związek między jej metodami a wynikającą z niej zawartością krzemu.
Jedzenie jednego awokado dziennie może poprawić ogólną jakość diety. Ma to szczególne znaczenie, jeśli weźmiemy pod uwagę fakt, że kiepskie odżywianie się jest czynnikiem ryzyka wielu chorób, w tym chorób serca.
Suszone owoce mogą mieć wpływ na lepsze zdrowie.
Poziom ilości przetworzonych węglowodanów w diecie został statystycznie powiązany z atrakcyjnością twarzy.
Opiekunowie pacjentów cierpiących na różne choroby przewlekłe sami są podatni na rozwój problemów z układem sercowo-naczyniowym.
Jedzenie tłustych potraw w dniach poprzedzających operację może wywołać wzmożoną reakcję zapalną w mózgu, która u osób starszych na kilka tygodni zakłóca funkcje poznawcze związane z pamięcią. Młodsi też mogą mieć podobne problemy.
Orzechy włoskie mogą być nie tylko smaczną przekąską, ale także sprzyjają rozwojowi bakterii korzystnych dla jelit.
Nadmierna ilość białka w diecie może zwiększać ryzyko miażdżycy, ostrzegają eksperci z University of Pittsburgh School of Medicine.