Liczba wyników: 1113
Witaminy to związki organiczne, których określona ilość jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Trzeba je dostarczać z pożywieniem, ponieważ organizm albo nie wytwarza ich wystarczająco dużo, albo wcale.
W dniach od 12 do 24 marca odbędzie się XXIV edycja ogólnopolskiej akcji Żółty Tydzień. Akcja ma na celu edukacji na temat ryzyka związanego z wirusowym zapaleniem wątroby typu A (WZW A) i typu B (WZW B) a także upowszechnianie wiedzy o szczepieniach ochronnych, jako skutecznej profilaktykce tych chorób.
Osoby doświadczające osłabienia pamięci stają się zapominalskie i niezdolne do przyswojenia nowych informacji. Częściej się mylą, są zdezorientowane, a jednocześnie bardziej nerwowe z powodu zmagania się z problemami poznawczymi. W jednym przypadku zmniejszenie zdolności zapamiętywania jest czasowe, w innym długotrwałe - wszystko zależy od przyczyn leżących u podstaw dolegliwości.
Osoby w wieku 45 lat i więcej lat ponad trzy razy częściej piją alkohol niemal codziennie niż ludzie młodsi, wynika z brytyjskiego sondażu.
Zimowo-wiosenne przesilenie to szereg drastycznych zmian w naszym środowisku: wzrost temperatury otoczenia, często gwałtowny, wydłużenie dnia ze wzrostem nasłonecznienia, zmiana czasu narzucająca zmianę rytmu dobowego, częste zmiany pogody, pojawienie się w powietrzu alergizujących pyłków kwitnących roślin i drzew, niedobór świeżych owoców i warzyw ograniczający dostępność witamin. Do tych zmian nasz organizm musi się przystosować w dość krótkim okresie czasu, pomimo że znajduje się w stanie po-zimowego kryzysu sił witalnych. Dlatego musimy pamiętać, aby dodać do tradycyjnych wiosennych porządków również te związane z naszym stylem życia.
Cukier może być tak niebezpieczny jak powszechnie uznane za zagrażające zdrowiu używki, np. alkohol lub tytoń. Jego szkodliwość zasadza się po pierwsze na właściwościach uzależniających, po drugie - na negatywnym oddziaływaniu na organizm. Uczeni doszli do wniosku, że cukier jest na tyle groźny dla zdrowia, że należałoby stworzyć prawo ograniczające jego spożycie.
Tymianek jest byliną pochodzącą z wybrzeży Morza Śródziemnego i komercyjnie uprawianą w wielu krajach europejskich, a także Maroku i Stanach Zjednoczonych. Rośnie dziko m. in. w Albanii i Bułgarii. Do celów leczniczych najczęściej wykorzystuje się tymianek hiszpański (Thymus zygis).
Próchnica to problem ponad 90 proc. Polaków. Jest wywoływana przez bakterie przetwarzające resztki jedzenia na kwasy, które osłabiają szkliwo doprowadzając do powstawania ubytków. Na zmiany próchnicze szczególnie narażone są przestrzenie między zębami, które trudno się czyści pomocą szczoteczki. Można to zrobić tylko za pomocą nici dentystycznych. Ale Polacy nie nitkują zębów.
Sen o wypadających zębach to według senników zwiastun nieszczęścia. Bez względu na to, czy wierzysz w takie wróżby, czy nie, pamiętaj, krwawienie dziąseł to zapowiedź poważniejszych kłopotów ze zdrowiem.
Melisa (Melissa officinalis) pochodzi z południowej Europy. Jest wieloletnim ziołem o zapachu zbliżonym do cytryny. Od wieków uważano roślinę za wykazującą działanie uspokajające, przeciwgorączkowe, przeciwbakteryjne, rozkurczowe, hipotensyjne (obniżające ciśnienie krwi), wspomagające pamięć. Ze wzglęu na niezwykle szerokie zasosowanie nazywana jest ziołowym panaceum. Wyniki badań laboratoryjnych sugerują, że melisa zawiera wysokie stężenie antyoksydantów.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami