Liczba wyników: 3352
Zbadano pięć cech osobowości - neurotyczność, ekstrawersję, sumienność, ugodowość i otwartość - oraz ich powiązania ze stanami rozwijającymi się przed demencją, zwanymi motorycznym ryzykiem poznawczym i łagodnymi zaburzeniami poznawczymi.
Dominujące ekstremalne nawyki żywieniowe obejmujące ograniczanie węglowodanów i tłuszczów wpływają na średnią długość życia.
Jedzenie małych ryb (w całości) przekłada się na zmniejszenie ryzyka przedwczesnej śmierci z jakiejkolwiek przyczyny, w tym z powodu nowotworu.
Spośród różnych nasion i orzechów nasiona słonecznika i pistacje najefektywniej obniżają cholesterol.
Osoby, które śpią od trzech do pięciu godzin dziennie, są bardziej narażone na rozwój cukrzycy typu 2, ostrzegają eksperci z Uniwersytetu w Uppsali. Co istotne, przewlekłego braku snu nie można zrekompensować zdrowym odżywianiem.
Obniżenie poziomu soli i objętości płynów ustrojowych może stymulować regenerację i naprawę nerek u myszy.
Kiedy jesteśmy zestresowani, wielu z nas sięga po niezdrową żywność. Jednak nowe badania na Uniwersytecie Colorado Boulder sugerują, że ta strategia może przynieść skutek odwrotny do oczekiwanego.
Zmiana w ilości jedzonej dziennie dawki soli może wyjaśniać zaostrzenie egzemy, czyli dolegliwości skórnej przyjmującej formę swędzącej wysypki, zaczerwienia, stanu zapalnego skóry.
Wystarczyły cztery tygodnie diety składającej się z wysokoprzetworzonej żywności, by wystąpiła silna reakcja zapalna w mózgach starzejących się szczurów, której towarzyszyły oznaki utraty pamięci.
Poczucie przynależności do grupy społecznej może mieć znaczący wpływ na nasze wybory żywieniowe,.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami