Liczba wyników: 1032
Otyłość, niedawno wpisana na oficjalną listę chorób American Medical Association, dotyka wiele osób w krajach wysoko rozwiniętych i stanowi jedną z najczęściej spotykanych chorób cywilizacyjnych. Niestety, w dalszym ciągu nie jest postrzegana w ten sposób przez samych chorych, ich otoczenie a nawet przez lekarzy.
Przyczyny Czynniki ryzyka Objawy i diagnoza Leczenie Profilaktyka
Amerykańskie badania wykazały, że zmniejszenie obwodu talii i jedzenie mniejszej ilości przetworzonych produktów może pomóc w zapobieganiu chorobom nerek.
Osoby z łuszczycą są bardziej podatne na niewydolność serca. Ryzyko jest tym wyższe, im bardziej nasilony jest rozwój łuszczycy.
Określone produkty i aktywność fizyczna to główne punkty odniesienia dla tych, którzy chcą uniknąć zgromadzenia dodatkowego tłuszczu wokół talii. Poniżej 4 porady, które mogą pomóc w uzyskaniu płaskiego brzucha.
Problem otyłości ma obecnie wymiar globalny. O jego nasilenie obwinia się głównie współczesny tryb życia i niewłaściwą dietę. Okazuje się jednak, że w pewnych przypadkach nadmiar kilogramów wynika stricte z czynników genetycznych.
Picie kawy może zmniejszyć aż o 40 proc. ryzyko raka wątrobowokomórkowego, najczęstszego rodzaju raka wątroby.
W 2030 roku na świecie będzie żyło 75 mln osób z chorobą nowotworową zdiagnozowaną w ciągu pięciu poprzedzających lat – wynika z danych „World Cancer Report 2008”. Już dziś można poczynić kroki, aby ta prognoza nie musiała się sprawdzić. Dziś zdiagnozowanie raka nie musi oznaczać wyroku, ponieważ leczenie nowotworów przynosi coraz lepsze efekty. Wszystko zależy od nas – od wykonywania badań profilaktycznych.
Dziś obchodzimy Światowy Dzień Walki z Otyłością. Problem ten w skali globalnej dotyka przede wszystkim kraje wysoko rozwinięte, co nie oznacza, że nie występuje w uboższych. Statystyki są przerażające - każdego roku na świecie umiera z powodów związanych z otyłością oraz nadwagą ponad 2,5 miliona ludzi.
Francuski Instytut Badań Lekarskich (l'Institut de veille sanitaire) zbadał częstość występowania otyłości i niedowagi u osób starszych. Okazuje się, że wskaźniki otyłości i szczupłości wśród tej populacji wiążą się ze zwiększonym ryzykiem utraty autonomii.
Z okazji Światowego Dnia Otyłości obchodzonego 24 października eksperci programu „Wiem, co wybieram” przypominają, że Polacy w dalszym ciągu niewiele wiedzą na temat zalet płynących ze spożycia tłuszczów omega-3 i omega-6. Nadal spożywamy znacznie więcej „złych” tłuszczów. Jak spożywać mniej nasyconych tłuszczów i zwiększyć spożycie tych przyjaznych dla organizmu?
Nieco ponad wiek temu ludzie żyli krócej przez choroby zakaźne. Dziś mniej nam one zagrażają, jednak zwiększa się prawdopodobieństwo zgonu w wyniku przewlekłych chorób degeneracyjnych.