Liczba wyników: 3103
Osłabienie węchu i smaku jest do pewnego stopnia związane z infekcjami COVID-19, mówią uczeni z University of California w San Diego.
Według ostatniego badania cztery najczęściej zagrażające ludziom koronawirusy cechują się określonymi wzorcami sezonowymi.
Nie dysponujemy szczepionką i nie mamy sprawdzonych metod leczenia COVID-19, więc nasz układ odpornościowy jest pierwszą linią obrony, mówi lekarz dr Ahmad Garrett-Price i radzi, jak zadbać o układ immunologiczny.
Przeanalizowano dane 85 osób, które zmarły na COVID-19 we wczesnych stadiach epidemii. Ustalono, że większość tych pacjentów cechowała się kilkoma wspólnymi czynnikami.
W nowym badaiu odkryto, że połowa pacjentów z łagodną formą COVID-19 ciągle była zakażona koronawirusem przez okres do ośmiu dni po ustąpieniu objawów, co oznacza, że przez ten czas mogła jeszcze zarażać inne osoby.
Ciągle docierające do nas nowe wiadomości o koronawirusie sprawiają, że trudno oderwać myśli od pandemii, a niektórzy nieustannie poszukują zaktualizowanych danych, co może prowadzić do narastającego lęku i niepokoju.
Według American Academy of Ophthalmology (AAO), zapalenie spojówek, może być objawem zakażenia nowym koronawirusem. Jak ostrzegają okuliści może ono występować u 1-3 proc. przypadków zachorowań na COVID-19.
Obecny wybuch epidemii koronawirusa jest największym wyzwaniem dla świata od czasu drugiej wojny światowej, ostrzegł António Guterres, Sekretarz Generalny ONZ.
Zmiany masy ciała w różnym wieku odmiennie mogą wpływać na ryzyko nowotworów. Z nowych badań dowiadujemy się, że kobiety, które przybierają na wadze we wczesnej dorosłości, cechują się niższym ryzykiem zachorowania na raka piersi przed menopauzą.
Nowe badanie sugeruje, że związane z wiekiem zmiany w mózgu następują wcześniej niż sądzono, jednak określone zmiany w diecie mogą spowolnić to pogorszenie.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami