Liczba wyników: 5541
Chociaż średnia długość życia starszych Amerykanów wzrasta, niemal 40 proc. twierdzi, że cierpi na jakąś chorobę układu trawiennego, co może istotnie obniżać jakość ich życia.
Zdrowy tryb życia obejmujący umiarkowane spożycie alkoholu, zdrową dietę, regularną aktywność fizyczną, odpowiedni sen i częste kontakty społeczne, przy jednoczesnym niepaleniu papierosów i unikaniu siedzącego trybu życia, zmniejsza ryzyko depresji.
Kiepski sen od dawna łączono z chorobą Alzheimera, teraz wiadomo, skąd ten związek.
U osób cierpiących na chorobę Parkinsona, które mają w diecie więcej flawonoidów - związków znajdujących się w takich produktach, jak jagody, kakao i czerwone wino - ryzyko przedwczesnej śmierci może być niższe w porównaniu z pozostałymi pacjentami.
Testy z udziałem ponad 15 tysięcy osób pokazały, że sprawność fizyczna wiąże się z niższym prawdopodobieństwem wystąpienia migotania przedsionków i udaru mózgu.
Wśród zmian w stylu życia, które mogą zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, stosowanie diety DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) może mieć największy wpływ na ludzi w młodym i średnim wieku z nadciśnieniem pierwszego stopnia.
Seniorzy w wieku powyżej 60 lat, którzy spędzają dużo czasu na pozycji siedzącej, np. oglądając telewizję czy prowadząc samochód, mogą być narażeni na zwiększone ryzyko rozwoju demencji, ostrzegają eksperci.
Kwasy tłuszczowe omega-3, w które bogate są ryby i suplementy z rybnym tłuszczem, pomagają w zachowaniu zdrowia płuc.
Sprawdzono, czy uwalniany pod wpływem ćwiczeń hormon mięśniowy iryzyna wpływa na zmniejszenie ryzyka choroby Alzheimera, w tym na gromadzenie się toksycznego białka beta amyloidu.
Kilkutygodniowa dieta o nikłej ilości węglowodanów poprawiła skład ciała, dystrybucję tłuszczu w organizmie i zdrowie metaboliczne.