Liczba wyników: 3219
Samotność jest odpowiedzialna za 18 proc. przypadków depresji wśród osób powyżej 50-go roku życia w Anglii.
Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego ustalili, że triklosan - środek przeciwbakteryjny znajdujący się w wielu mydłach i innych artykułach gospodarstwa domowego - pogłębia stłuszczenie wątroby u myszy karmionych dietą wysokotłuszczową.
Starsze kobiety mieszkające w miejscach o wyższym poziomie zanieczyszczenia powietrza mogą cechować się silniejszym kurczeniem się mózgu charakterystycznym dla choroby Alzheimera niż panie w podobnym wieku mieszkające w miejscach o niższym poziomie zanieczyszczenia.
Jaja smażone lub gotowane to popularne na całym świecie danie podawane w ramach śniadania. Jednak korzyści zdrowotne z takiego posiłku mogą być przyćmione zagrożeniami - badania przeprowadzone na Uniwersytecie Południowej Australii pokazują, że nadmierna ilość jaj w diecie może zwiększyć ryzyko cukrzycy.
Medycy z King's College London przeanalizowali wpływ kwasu acetylosalicylowego, popularnego leku przeciwzapalnego i przeciwbólowego, na pacjentów, u których nie stwierdzono choroby układu krążenia. Jakkolwiek jego stosowanie wiązało się z ryzykiem zawałów serca i innych zdarzeń sercowo-naczyniowych, oznaczało zwiększone ryzyko poważnego krwawienia.
Seniorzy, którzy uczestniczą w zajęciach grupowych, doświadczali mniej samotności i izolacji społecznej.
Kiedy przebadano zdrowe osoby starsze, odkryto, że częstotliwość picia herbaty miała wpływ zarówno na funkcje, jak i strukturę mózgu.
Regularne stosowanie leków przeciwrefluksowych - inhibitorów pompy protonowej (IPP) - wiąże się ze zwiększonym ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 2.
Kolejne badania wiążą stres z nowotworami. Okazuje się, że stresująca praca może sprzyjać rozwojowi raka.
Naukowcy z University of Colorado znaleźli odpowiedź na pytanie, dlaczego maksymalne tętno (największa liczba uderzeń na minutę, z jaką serce może tłoczyć krew przy maksymalnym obciążeniu) zmniejsza się wraz z wiekiem.