Liczba wyników: 2850
Czerwone mięso ma związek z wyższym zagrożeniem różnymi nowotworami, w tym rakiem piersi. Bezpieczniejszym wyborem jest drób, mówią nowojorscy uczeni.
Z nowych badań u myszach wynika, że dieta o niższym poziomie jednego z aminokwasów skutkowała efektywniejszym leczeniem nowotworu.
Nowe badania znalazły związek pomiędzy witaminą A i niższym ryzykiem raka skóry.
Siła uścisku dłoni może wskazywać na poziom zdrowia sercowo-naczyniowego. Okazuje się, że dość dokładnie pozwala oszacować ryzyko problemów układu krążenia.
Co roku papierosy zabijają co najmniej 8 milionów ludzi. Jeszcze więcej żyje z rakiem płuc, gruźlicą, astmą lub przewlekłą chorobą płuc wywoływaną przez papierosy, mówi dyrektor generalny Światowej Organizacji Zdrowia (World Health Organization, WHO) dr Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Syndrom Takotsubo, inaczej zespół złamanego serca to dolegliwość, która wywołuje objawy podobne do zawału i rozwija się w przypadku traumatycznych, bardzo stresujących przeżyć. Jak się okazuje, zagraża nie tylko zdrowiu układu krążenia, ale też ma związek z wyższym ryzykiem raka.
Słodkie napoje, np. te gazowane, ale także stuprocentowe soki, mogą zwiększać ryzyko niektórych nowotworów.
W nowych badaniach uczeni skoncentrowali się na sprawdzeniu, czy pora ćwiczeń ma wpływ na podniesienie ogólnych możliwości fizycznych.
Uczeni z Uniwersytetu w Bristolu w Wielkiej Brytanii przeprowadzili badania, które sugerują, że kobiety późno chodzące spać oraz sypiające dłużej, mogą mieć wyższe ryzyko raka piersi.
Kobiety po menopauzie, które chorują na raka piersi, są też znacznie bardziej zagrożone chorobami układu krążenia. To niebezpieczeństwo pozostaje wysokie także po zakończeniu terapii onkologicznej.