Liczba wyników: 4023
U osób chorych na cukrzycę typu 2 rodzaj białka w diecie nie jest tak ważny, jak całkowita utrata masy ciała.
Spożycie surowego mleka krów zarażonych grypą H5N1 przez zwierzęta stwarza ryzyko zakażenia i rodzi pytania dotyczące potencjalnego zagrożenia u ludzi.
Ćwiczenia interwałowe o wysokiej intensywności poprawiają funkcjonowanie mózgu u osób starszych nawet przez 5 lat.
Uczeni z Uniwersytetu Illinois w Chicago obalają cztery powszechne mity na temat bezpieczeństwa postu przerywanego, jednej z najpopularniejszych obecnie diet, która umożliwia utratę wagi bez liczenia kalorii.
Osoby, u których zdiagnozowano stan przedcukrzycowy, mogą zmniejszyć długoterminowe ryzyko śmierci i powikłań zdrowotnych związanych z cukrzycą, jeśli dzięki diecie i ćwiczeniom opóźnią wystąpienie cukrzycy o kilka lat.
Zbadano pięć cech osobowości - neurotyczność, ekstrawersję, sumienność, ugodowość i otwartość - oraz ich powiązania ze stanami rozwijającymi się przed demencją, zwanymi motorycznym ryzykiem poznawczym i łagodnymi zaburzeniami poznawczymi.
U osób o najzdrowszym śnie prawdopodobieństwo niewydolności serca było o 42 proc. niższe, niezależnie od innych czynników ryzyka, w porównaniu z ludźmi, którzy kiepsko sypiali.
Dominujące ekstremalne nawyki żywieniowe obejmujące ograniczanie węglowodanów i tłuszczów wpływają na średnią długość życia.
Jedzenie małych ryb (w całości) przekłada się na zmniejszenie ryzyka przedwczesnej śmierci z jakiejkolwiek przyczyny, w tym z powodu nowotworu.
Spośród różnych nasion i orzechów nasiona słonecznika i pistacje najefektywniej obniżają cholesterol.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami