Liczba wyników: 4905
Jak wynika z badań, waga, dieta, aktywność fizyczna, palenie tytoniu i picie alkoholu - każde z nich może stanowić niezależny czynnik ryzyka zachorowania na cukrzycę.
Sjesta, zdrowa dieta i genetyka mogą wyjaśnić, dlaczego ludzie na maleńkiej wyspie Morza Egejskiego Ikarii osiągają długowieczność, ujawniają greccy kardiolodzy.
Dieta bogata w białko, szczególnie białko roślinne, wiąże się z niższym ryzykiem przedwczesnej śmierci z jakiejkolwiek przyczyny.
Pełne słońca dni to nie tylko zagrożenie dla skóry, ale i oczu. Silne słoneczne światło niszczy wzrok. Pomocne są okulary przeciwsłoneczne i dieta pełna antyoksydantów.
Zapalenie stawów to jedna z głównych przyczyn niepełnosprawności na całym świecie. Odpowiednia dieta jednak i leki mogą istotnie złagodzić objawy.
Ludzie, których dieta jest bogata w pikantne przyprawy, mogą liczyć na dłuższe życie, mówią uczeni z Harvard School of Public Health.
Co trzecia osoba w wieku pomiędzy 60, a 70 rokiem życia dobrze ocenia swój poziom wiedzy na temat usług finansowych. Jednocześnie 40% badanych twierdzi, że ma słabą wiedzę w tym obszarze – wynika z badań przeprowadzonych na zlecenie Fundacji Rozwoju Rynku Finansowego. Ponad połowa seniorów (54%) wiedzę finansową czerpie z telewizji. Inne, najczęściej wymieniane źródła to: wizyty osobiste w placówkach, a także gazety i Internet.
Do generacji 50+ należy aż 42% dorosłych Polaków, a osoby z tej grupy to zaledwie 18% internautów. Pod względem korzystania z sieci przez osoby starsze Polska zajmuje jedne z ostatnich miejsc wśród krajów Unii Europejskiej. Jednocześnie Polacy w wieku 50+ mają znacząco niższe kompetencje cyfrowe, w porównaniu do osób w wieku 16-49. Osoby po pięćdziesiątym często też postrzegają internet jako domenę ludzi młodych i nie widzą w nim niczego interesującego dla siebie.
Osoby w średnim wieku, których dieta jest pełna dań typu fast food, złożonych m. in. z przetworzonego mięsa i napojów słodzonych, są bardziej narażone na depresję.
Dieta bogata w wapń wydłuża życie kobiet. Do takich wniosków doszli kanadyjscy badacze po analizie danych 9 tysięcy uczestników.