Liczba wyników: 3336
Jedzenie małych ryb (w całości) przekłada się na zmniejszenie ryzyka przedwczesnej śmierci z jakiejkolwiek przyczyny, w tym z powodu nowotworu.
Spośród różnych nasion i orzechów nasiona słonecznika i pistacje najefektywniej obniżają cholesterol.
Osoby, które śpią od trzech do pięciu godzin dziennie, są bardziej narażone na rozwój cukrzycy typu 2, ostrzegają eksperci z Uniwersytetu w Uppsali. Co istotne, przewlekłego braku snu nie można zrekompensować zdrowym odżywianiem.
Obniżenie poziomu soli i objętości płynów ustrojowych może stymulować regenerację i naprawę nerek u myszy.
Kiedy jesteśmy zestresowani, wielu z nas sięga po niezdrową żywność. Jednak nowe badania na Uniwersytecie Colorado Boulder sugerują, że ta strategia może przynieść skutek odwrotny do oczekiwanego.
Zmiana w ilości jedzonej dziennie dawki soli może wyjaśniać zaostrzenie egzemy, czyli dolegliwości skórnej przyjmującej formę swędzącej wysypki, zaczerwienia, stanu zapalnego skóry.
Wystarczyły cztery tygodnie diety składającej się z wysokoprzetworzonej żywności, by wystąpiła silna reakcja zapalna w mózgach starzejących się szczurów, której towarzyszyły oznaki utraty pamięci.
Poczucie przynależności do grupy społecznej może mieć znaczący wpływ na nasze wybory żywieniowe,.
Według najnowszych prognoz Global Burden of Disease Study (GBD) w latach 2022-2050 średnia długość życia na świecie wzrośnie o 4,9 roku dla mężczyzn i 4,2 roku dla kobiet.
Naczynia krwionośne w płucach nie przypominają pozostałych w organizmie. Różnica ta staje się wyraźna w przypadku nadciśnienia płucnego, w którym naczynia w tych narządach sztywnieją, co prowadzi do przewlekłej choroby płuc, niewydolności serca i śmierci. Uczeni z Uniwersytetu w Pittsburghu odkryli, że komórki mają nadmierny „apetyt" na pewne składniki.