Liczba wyników: 3293
Białka sojowe i pszeniczne pomagają budować starzejące się mięśnie, nie są jednak tak w tym skuteczne, jak białka zwierzęce.
Dwie formy witaminy E - gamma i delta-tokoferole - znajdujące się m. in. w oleju sojowym, rzepakowym i kukurydzianym, a także w orzechach, mogą zapobiec rakowi okrężnicy, płuc, piersi i prostaty.
Tzw. dieta zachodnia, czyli sposób odżywiania się bogaty w tłuszcz i cukier, może prowadzić do zapalnych chorób skóry, takich jak łuszczyca, ostrzegają uczeni z University of California - Davis Health.
Jedzenie jabłek, które są owocami bogatymi w substancje przeciwutleniające wydłużyło średnią długość życia badanych zwierząt o 10 proc.
Dieta, w której przeważają produkty pochodzenia roślinnego pozwala zmniejszyć ryzyko otyłości.
Kurkumina, naturalny związek występujący w kurkumie, popularnej azjatyckiej przyprawie, może pomóc w walce z niektórymi wirusami.
Cukrzyca typu 2 może być spowodowana gromadzeniem się tłuszczu w trzustce, a pozbycie tkanki tłuszczowej dzięki utracie na wadze pozwala wyleczyć chorobę.
Odpowiedni poziom witaminy D jest korzystny w profilaktyce raka, pozwala też prognozować ryzyko nowotworu.
Związki znajdujące się w owocach granatu, przekształcone przez mikroorganizmy w jelitach, umożliwiają komórkom mięśniowym ochronę przed jedną z głównych przyczyn starzenia się.
Wszyscy już wiedzą, że zdrowa dieta może korzystnie wpływać na mózg. Jednak według nowego badania opublikowanego w magazynie Neurology, istotne może być nie tylko, co się je, ale także jakie pokarmy się łączy - wpływa to na poziom ryzyka demencji.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami