Liczba wyników: 3645
Umiarkowane ilości wina mogą wiązać się z niższym ryzykiem rozwoju depresji.
Osoby zaszczepione przeciwko SARS-CoV-2 z historią pewnych schorzeń psychicznych mają zwiększone ryzyko COVID-19.
Żankiel (Prunella vulgaris) to wieloletnia roślina z rodziny Apiaceae, która rośnie w lasach w całej Europie, Azji i Afryce. Jest stosowana w łagodnych stanach zapalnych i zaparciach, kaszlu oraz zapaleniu oskrzeli.
Lamiwudyna, lek stosowany w terapii HIV, zatrzymał rozwój choroby u 25 proc. pacjentów z rakiem jelita grubego z przerzutami.
Lilie wielkanocne, czyli lilie długokwiatowe to popularna ozdoba doniczkowa na Wielkanoc. Właściciele kotów powinni jednak pamiętać, że kwiaty te stanowią zagrożenie dla zdrowia ich pupili.
Rodzina Bruce'a Willisa poinformowała w mediach społecznościowych, że aktor rezygnuje z kariery ze względu na diagnozę afazji, czyli dolegliwości, która zaburza zdolności językowe.
Tkanka tłuszczowa odgrywa ważną rolę w naszym zdrowiu. Jednak z wiekiem traci swoje funkcje, co może prowadzić do cukrzycy typu 2, otyłości, nowotworów i innych problemów. Jak się wydaje jednak, wysoka aktywność fizyczna przez całe życie przeciwdziała temu procesowi.
Dietetycy od dawna zalecają, żebyśmy jedli więcej błonnika. Wiadomo, że jest bardzo ważny dla zdrowego układu pokarmowego, a także przydaje korzyści sercowo-naczyniowych, takich jak obniżony poziom cholesterolu. Teraz ustalono, że błonnik jest również ważny dla zdrowia mózgu. Japońscy uczeni wykazali, że dieta bogata w ten składnik wiąże się z niższym ryzykiem rozwoju demencji.
Kalafior to świetny obiadowy dodatek lub przekąska sama w sobie - najczęściej warzywo jest gotowane i podawane z bułką tartą. Warto pamiętać, że kalafior daje wiele korzyści dla zdrowia i urody - oto kilka jego pozasmakowych zastosowań.
Pamiętaj o jabłkach i gruszkach podczas zakupów - jedzenie większej ilości owoców i warzyw z białym miąższem może chronić przed udarem.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami