Liczba wyników: 13669
Sezon przeziębień w pełni. Ryzyko zachorowania pogłębiają wahania temperatury. Rozgrzewanie się gorącymi napojami, zażywanie suplementów, częste mycie rąk i unikanie tłumów to powszechnie znane sposoby na profilaktykę przeziębień i grypy, można jednak zastosować także nietypowe metody - zobacz kilka z nich.
Wysocy ludzie mogą cechować się wyższym ryzykiem rozwoju raka. Szwedzkie badania wykazały, że być może istnieje związek pomiędzy wzrostem a ryzykiem wystąpienia nowotworów.
Od dłuższego czasu coraz częściej słyszy się o tajemniczym glutenie. Jedni twierdzą, że jest niezdrowy, drudzy całkowicie eliminują go ze swojej diety na rzecz rzekomego chudnięcia. Trzecia grupa z kolei śmiało spożywa produkty przyrządzane na bazie białej mąki i nie obawia się żadnych konsekwencji.
Ludzie starsi są świetnymi opiekunami dzieci. Można połączyć dom opieki z przedszkolem dla obópólnych korzyści, uznano w West Seattle i stworzono takie miejsce, które działa z powodzeniem.
Piąta kawa, zupa z papierka, dziesiąty papieros, fura zjedzonych batoników z automatu i napój energetyczny – tak często wygląda stresujący dzień w pracy, kiedy godziny mijają niepostrzeżenie, a ogrom obowiązków nas przytłacza. Stres, który towarzyszy nam codziennie, zaczyna rządzić naszym życiem i to już nie tylko zawodowym. Czy można się go pozbyć, a przynajmniej ograniczyć skutki jego działania?
Według raportu opublikowanego przez University of Oxford (UK) choroby układu krążenia były przyczyną 47% zgonów w Europie w 2014 roku. Leczenie schorzeń tego typu kosztuje Europejczyków aż 196 miliardów Euro rocznie. Wiele badań pokazuje silne zależności pomiędzy układem krążenia a sposobem odżywiania, czyli najprostszym sposobem dbania o siebie. Zamiast inwestować w leczenie, warto wcześniej skupić się na profilaktyce.
Pierwsze chłodne dni oraz wahania temperatur sprawiają, że jesteśmy bardziej podatni na przeziębienia i infekcje. Paradoksalnie w okresie jesiennym dochodzi często do uśpienia naszej czujności – wydaje nam się, że osłabiona odporność jest zjawiskiem naturalnym i trudnym do uniknięcia. Jednak często powtarzające się długotrwałe infekcje, wymagające terapii antybiotykami powinny być sygnałem alarmowym. Objawy te mogą okazać się znacznie bardziej niebezpieczne niż przypuszczamy i świadczyć o występowaniu pierwotnych niedoborów odporności (PNO).
Zachęcenie dziecka do jedzenia warzyw często bywa dużym wyzwaniem. Dzieci nie chcą jeść warzyw, ponieważ ich smak, zapach i forma są im obce i często mniej przyjemne od innych produktów. Jednak obecność warzyw w diecie dziecka ma kluczowe znaczenie dla jego zdrowia, prawidłowego rozwoju oraz kształtuje właściwe nawyki żywieniowe.
Często z braku czasu sięgamy po słodycze czy inne śmieciowe jedzenie. Takie nawyki nie przyniosą nam jednak nic dobrego, a na pewno nie pomogą w utrzymaniu szczupłej sylwetki. Zamiast nich warto postawić na możliwie naturalne i szybkie w przygotowaniu produkty.
Gdy wzrasta codzienne spożycie owoców i warzyw (które nie są bogate w skrobię), zmniejsza się ryzyko przybierania na wadze.
Serce w doskonałej formie: ziołowe wsparcie dla układu krążenia