Liczba wyników: 4062
Dieta i ćwiczenia fizyczne mogą wpływać na zmniejszenie ryzyka pogorszenia funkcji poznawczych i demencji.
Insulina to kluczowy hormon w metabolizmie energetycznym i regulacji poziomu cukru we krwi. Jej prawidłowe funkcjonowanie w organizmie może być zaburzone m.in. nadwagą, prowadzącą do mniejszej wrażliwości na insulinę i zwiększonego ryzyka cukrzycy typu 2 oraz chorób sercowo-naczyniowych. Jak odkryli fińscy medycy, częstsze przyjmowanie pozycji stojącej wiąże się z lepszą wrażliwością na insulinę. Wydłużenie dziennego czasu stania może więc pomóc w zapobieganiu chorobom przewlekłym.
Aktywni narciarze w starszym wieku mają dwukrotnie większą zdolność wchłaniania tlenu niż seniorzy, którzy nie ćwiczą.
Słynne zalecenie dotyczące wykonywania 10 tysięcy kroków dziennie to efekt kampanii marketingowej jednej z firm produkujących krokomierze. Badacze postanowili sprawdzić, ile kroków dziennie rzeczywiście jest koniecznych, by zaobserwować efekty prozdrowotne.
Osoby, które przez siedem dni wracały do zdrowia po 10-dniowym okresie niedoboru snu, odzyskały szybkość reakcji, ale nie wróciły do pełnej sprawności, jeśli chodzi o inne funkcje.
Chociaż powszechnie wiadomo, że regularne ćwiczenia fizyczne zmniejszają ryzyko niemal wszystkich chorób przewlekłych, mechanizmy, które odpowiadają za to, nie są do końca jasne. Teraz uczeni z Uniwersytetu Kopenhaskiego odkryli, że korzystne skutki wysiłku fizycznego mogą częściowo wynikać ze zmian w strukturze naszego DNA.
Codzienne jedzenie około połowy miseczki orzechów włoskich w okresie dwóch lat obniżyło poziom cholesterolu LDL o niskiej gęstości, czyli tzw. „złego cholesterolu" i zmniejszyło liczbę całkowitych cząstek LDL i małych cząstek LDL u osób starszych.
Codzienna filiżanka kawy (a nawet trzy!) wiąże się z niższym ryzykiem udaru mózgu i śmiertelnej choroby serca.
Ludzie, których codzienna dieta zawiera co najmniej połowę porcji produktów bogatych we flawonoidy, mają o 20 proc. niższe ryzyko osłabienia funkcji poznawczych.
Twoja dieta ma wpływ na twoje samopoczucie. Niewłaściwe odżywianie się może nawet sprzyjać objawom depresji.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami