Liczba wyników: 1032
Otyłość, niedawno wpisana na oficjalną listę chorób American Medical Association, dotyka wiele osób w krajach wysoko rozwiniętych i stanowi jedną z najczęściej spotykanych chorób cywilizacyjnych. Niestety, w dalszym ciągu nie jest postrzegana w ten sposób przez samych chorych, ich otoczenie a nawet przez lekarzy.
Przyczyny Czynniki ryzyka Objawy i diagnoza Leczenie Profilaktyka
Choroba nowotworowa powoduje długotrwały stan zapalny, co ma niekorzystny wpływ na działanie całego organizmu. Z tego powodu bardzo ważną kwestią jest odpowiednie żywienie chorego w czasie choroby. Słaby, zmęczony chorobą organizm potrzebuje większej ilości składników odżywczych. Jak odżywiać się w czasie choroby nowotworowej podpowiadają eksperci i twórcy kampanii „Rak. To się leczy!”.
Gdy waga pokazuje, że przybyło nam kilka kilogramów, do formy pomaga zwykle wrócić dieta i nieco więcej ruchu. Poważniejszym problemem jest sytuacja, gdy masa ciała przekracza normę o kilkanaście lub nawet kilkadziesiąt kilo. Wtedy zwykle zmiana stylu życia nie wystarcza i konieczna jest pomoc lekarza. Myślisz, że to dotyczy tylko coraz bardziej tyjących Amerykanów? Niestety specjaliści prognozują, że jeśli nie zmienimy naszych nawyków, w 2035 r. otyły będzie już co trzeci Polak.
Dobrze wychowani ludzi częściej wybierają mniej zdrową żywność, aby nie urazić kogoś z nadwagą.
Spróbuj bardziej dokładnie przeżuwać jedzenie przed połknięciem, to może pomóc zbić wagę.
Polifenole zawarte w jagodach mają jednocześnie oddziaływanie profilaktyczne, jak i terapeutyczne.
14 listopada obchodzimy Światowy Dzień Cukrzycy. Przygotowano liczne imprezy informacyjne mające na celu podniesienie świadomości na temat zapobiegania chorobie i jej leczenia.
Nowe badania wykazały, że spożywanie orzechów wiąże się z niższym ryzykiem raka trzustki.
Regularne mycie i nitkowanie zębów pomaga zwalczać bakterie, które mogą powodować twardnienie tętnic.
Jeśli masz problemy, by schudnąć lub stłumić głód, być może w twojej diecie brakuje białka.
Otoczenie, w jakim jesz, wpływa na wagę. Taki wniosek płynie z badania dotyczącego związku pomiędzy codziennymi zwyczajami rodzinnych posiłków i BMI u 190 rodziców i 148 dzieci.