Liczba wyników: 1338
Z okazji Światowego Dnia Otyłości obchodzonego 24 października eksperci programu „Wiem, co wybieram” przypominają, że Polacy w dalszym ciągu niewiele wiedzą na temat zalet płynących ze spożycia tłuszczów omega-3 i omega-6. Nadal spożywamy znacznie więcej „złych” tłuszczów. Jak spożywać mniej nasyconych tłuszczów i zwiększyć spożycie tych przyjaznych dla organizmu?
Niewielka ilość masła orzechowego i linijka mogą stanowić zestaw diagnostyczny - umożliwiają potwierdzenie choroby Alzheimera w jej wczesnym stadium, mówią amerykańscy naukowcy.
Sprawniejszy proces metabolizowania posiłków to szybsze i bardziej efektywne spalanie kalorii. Jakkolwiek podstawą metabolizmu jest wyposażenie genetyczne, mamy do dyspozycji szeroką gamę działań, które wspomogą nasze wewnętrzne „instrumentarium".
Ciągle słyszymy, że nasza dieta powinna być bogata w witaminy i minerały. Wykreowanie takiego jadłospisu jednak może być nie lada wyzwaniem. Mini-przewodnik pomoże ocenić wartość określonego produktu.
Jeszcze na początku ubiegłego wieku jogurty uchodziły za lekarstwo i sprzedawano je w aptekach. Teraz te przetwory mleczne dostępne są w każdym sklepie spożywczym i coraz chętniej po nie sięgamy. Związek Polskich Przetwórców Mleka chce przypomnieć Polakom o korzyściach dla naszego zdrowia, płynących ze spożywania jogurtu, stąd też kampania „Jogurt na dobry dzień”.
Długie słoneczne dni, czas wakacji i odpoczynku już za nami. Jesteśmy pozytywnie „naładowani” wrażeniami i pełni energii. Aby zachować ten nastrój oraz wzmocnić organizm możemy wykorzystać dary natury.
Astma to - ogólnie rzecz ujmując - stan chorobowy, w którym drogi oddechowe ulegają zwężeniu, puchną i produkują nadmierną ilość śluzu. W efekcie występują trudności w oddychaniu, świszczący oddech i kaszel. Dwie najpowszechniejsze formy astmy to astma oskrzelowa i astma sercowa. Zgodnie danymi Światowej Organizacji Zdrowia, astma oskrzelowa to choroba cywilizacyjna, na którą do 2025 roku będzie cierpiało około 400 milionów ludzi na całym świecie. Ze statystyk wynika, że ostre ataki astmy, lub powikłania choroby skutkują śmiercią 180 tysięcy pacjentów rocznie. W Polsce na astmę choruje ponad 2 miliony dorosłych i ponad 1,5 miliona dzieci. Z danych wynika, że zaledwie 15 proc. dzieci i 25 proc. dorosłych dostatecznie szybo poddaje się odpowiedniej terapii.
Regularne jedzenie takich ryb, jak makrela, tuńczyk, pstrąg i łosoś może zapobiec różnym chorobom, teraz dowiedziono także, że serwowanie sobie tych gatunków ryb może zmniejszyć ryzyko reumatoidalnego zapalenia stawów.
Zgaga bywa bardzo uciążliwa, niemniej jednak istnieje wiele sposobów na jej ograniczenie lub wręcz powstrzymanie. Poniżej osiem wskazówek, jak uchronić się przed tą dolegliwością.
Jak ważne są dla naszego organizmu zdrowe zęby nie trzeba chyba nikogo przekonywać. Do wielu powodów, dla których należy szczególnie dbać o stan jamy ustnej, trzeba dodać jeszcze jeden. Skandynawscy naukowcy ustalili bowiem, że istnieje zależność pomiędzy stanem naszego uzębienia, a wydolnością pamięci.