Liczba wyników: 3338
Szacuje się, że około jedna na cztery osoby dorosłe na świecie ma chorobę wątroby, która jest też czynnikiem ryzyka choroby serca.
Białko sojowe może znacząco zmniejszyć gromadzenie się tłuszczu i poziom trójglicerydów w wątrobie u otyłych pacjentów.
Zmniejszenie ilości kwasu foliowego w diecie może wspierać zdrowszy metabolizm u osób starszych.
Medycy zalecają, aby owoce i warzywa były podstawową częścią leczenia pacjentów z nadciśnieniem. Menu bogate w te produkty obniża ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko sercowo-naczyniowe i poprawia zdrowie nerek ze względu na ich działanie zasadotwórcze.
Wskaźniki zapadalności na 17 z 34 form nowotworu rosną w kolejnych młodszych pokoleniach, mówią eksperci z USA. Rzecz dotyczy m. in. raka piersi, trzustki i żołądka.
Aktualne wytyczne medyczne zalecają, aby osoby we wstępnym stadium cukrzycy typu 2 straciły co najmniej 7 procent masy ciała, aby zapobiec objawom cukrzycy. Takie schudnięcie powinno oznaczać remisję glikemiczną (normalizację regulacji poziomu cukru we krwi) jako cel profilaktyki u osób ze stanem przedcukrzycowym.
Tradycyjna chińska pasta ziołowa znana jako Xiao Chuan lub XCP może pomóc zmniejszyć zimowe zaostrzenia przewlekłej obturacyjnej choroby płuc (POChP). Pasta jest stosowana w leczeniu trudności z oddychaniem w Chinach od ponad tysiąca lat.
U osób chorych na cukrzycę typu 2 rodzaj białka w diecie nie jest tak ważny, jak całkowita utrata masy ciała.
Ćwiczenia interwałowe o wysokiej intensywności poprawiają funkcjonowanie mózgu u osób starszych nawet przez 5 lat.
Uczeni z Uniwersytetu Illinois w Chicago obalają cztery powszechne mity na temat bezpieczeństwa postu przerywanego, jednej z najpopularniejszych obecnie diet, która umożliwia utratę wagi bez liczenia kalorii.