Liczba wyników: 3293
Niskie temperatury w otoczeniu mają przełożenie na wyższy poziom witaminy A u ludzi i myszy. Pomaga to przekształcić „złą" białą tkankę tłuszczową w „dobrą" tkankę brązową, która pobudza spalanie tłuszczu i wytwarzanie ciepła w organizmie. Tej przemianie rodzaju tłuszczu zwykle towarzyszy zwiększone zużycie energii i dlatego może być obiecującym podejściem do opracowywania nowych leków na otyłość.
Kofeina może osłabić ryzyko rozwoju choroby Parkinsona u osób z określoną mutacją genową.
SARS-CoV-2, wirus wywołujący Covid-19, może łagodzić ból - wynika z nowego badania uczonych z University of Arizona Health Sciences. To może wyjaśniać niesłabnące rozprzestrzenianie się Covid-19.
Sezonowe przeziębienia mogą mieć pozytywny wpływ na walkę z nowym koronawirusem. Okazuje się, że przeziębienia, które się kiedyś przeszło, mogą zapewnić pewną ochronę przed Covid-19. Eksperci od chorób zakaźnych z University of Rochester Medical Center, sądzą też, że odporność na Covid-19 jest zwykle długotrwała: trwa nawet przez całe życie.
Obgryzanie paznokci zwykle zaczyna się w dzieciństwie i może trwać w dorosłych latach, a skutki uboczne tego mogą mieć nie tylko kosmetyczny wymiar, mówią dermatolodzy.
Grillowanie i smażenie jest bardzo modne i najlepsi kucharze całego świata uczą, jak przygotować najdoskonalsze burgery czy steki. Jednak karmelizacja mięsa w wysokiej temperaturze może być szkodliwa dla zdrowia.
Po przejściu na emeryturę ludzie stają się bardziej aktywni, lepiej śpią i krócej pozostają w pozycji siedzącej.
Witamina C może być kluczowa dla zachowania masy mięśni w dojrzałym wieku.
Zespół przewlekłego zmęczenia (chronic fatigue syndrome, CFS) to stan, w którym normalny wysiłek prowadzi do ekstremalnego zmęczenia, a odpoczynek nie pomaga. Nie jest jasne, co wywołuje dolegliwość, ale naukowcy z Cornell University informują, że zidentyfikowali markery choroby w bakteriach jelitowych i bakteryjnych czynnikach zapalnych we krwi.
Aktywność fizyczna zachowuje młodość organizmu i dobre zdrowie, mówią uczeni z University of Birmingham i King's College London.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami