Liczba wyników: 1465
Tylko 12 procent Polaków, przygotowując posiłek zwraca uwagę na zawartość w nim kwasów omega-3, ale ponad 80 procent badanych na świadomość korzyści płynących z ich spożywania – wynika z badania przeprowadzonego przez GFK Polonia w 2013 roku. Polacy nie do końca wiedzą jednak, jakie oleje zawierają najwięcej kwasów omega-3.
W diecie osoby dorosłej od 20 do 35 proc. przyjmowanych codziennie kalorii powinno pochodzić z tłuszczów. W diecie o dziennej wartości energetycznej 2000 kcal wspomniany odsetek przekłada się na minimum 44 gramów i maksimum 78 gramów tłuszczu.
Myślisz o treningu, ale jakoś nie masz okazji, by się zaangażować? Potrzebujesz motywacji do podjęcia ćwiczeń? Oto lista, którą trzeba przejrzeć. Przedstawiono dziesięć naukowo udowodnionych powodów, dla których warto "się przemóc" i zacząć regularnie ćwiczyć.
Coraz więcej z nas boryka się z chorobami dietozależnymi. Ich pojawienie się warunkowane jest najczęściej szybkim tempem życia, jedzeniem w pośpiechu i nieodpowiednim jadłospisem. To co jemy w ogromnym stopniu wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie. Jak zatem zapobiegać chorobom dietozależnymi?
Kilka prostych, drobnych zmian pomoże ci uchronić się przed problemami z sercem. Zastosuj je, a będziesz mógł/mogła liczyć na znacząco lepsze zdrowie.
Masz więcej problemów zdrowotnych niż twój brat czy siostra? Zmagasz się z nadwagą, podczas gdy oni są raczej szczupli? Przyczyną może być... kolejność przyjścia na świat.
Nadmiar cukru jest szkodliwy. To wiedzą dziś niemal wszyscy. Okazuje się, że może być także jedną z przyczyn śmiertelnych kłopotów z sercem.
Uczeni z Uniwersytetu w Toronto wskazują, że dieta zgodna z grupą krwi nie ma żadnego naukowego uzasadnienia.
„Na jedno pomoże, na drugie zaszkodzi" mówi się o lekach. Czasem to prawda, zażywanie określonych farmaceutyków może łagodzić objawy danej choroby i skutkować intensyfikacją objawów innej dolegliwości. Zdarza się też, że skutki uboczne terapii są co najmniej niestandardowe...
Kolejne badanie dowiodło niezwykłych właściwości jabłek. Naukowcy z Uniwersytetu w Oksfordzie przeprowadzili analizy, z których wynika, że codzienne jedzenie jednego jabłka może zapobiec 8500 zgonów rocznie z powodu ataków serca i udarów mózgu.