Liczba wyników: 13669
Braki w uzębieniu mogą mieć poważne konsekwencje, zarówno czynnościowe jak i estetyczne. Dlatego powinno się je jak najszybciej uzupełnić. Na szczęście stomatologia oferuje różne rozwiązania protetyczne.
W Chorwacji jest ponad 41 tysięcy zarejestrowanych hodowców winorośli i ponad 1600 producentów wina, a regiony słynące z jego wytwarzania można znaleźć zarówno na wybrzeżu, jak i w głębi kraju. Produkcja wina zalicza się do jednego z najszybciej rozwijających się sektorów chorwackiej gospodarki. Z produkcji wina słynie przede wszystkim Slawonia – region położony w północno-wschodniej części kraju, gdzie uprawiany jest najpopularniejszy szczep winorośli - Graševina. Ciepła jesień w tym regionie przyciąga wielu turystów i smakoszy wina, którzy poza unikalnymi gatunkami win, mogą tu również spróbować wyśmienitych potraw lokalnej kuchni oraz wybrać się na wycieczkę po okolicznych winnicach.
29 października obchodziliśmy Światowy Dzień Udaru Mózgu promowany przez World Stroke Organization.
Dywan, kapcie czy goła podłoga w łazience mogą być poważnym zagrożeniem dla seniora. Jak zapewnić sobie poczucie bezpieczeństwa w domu? – Warto przystosować pomieszczenia do swoich możliwości i zadbać o to, aby wezwanie pomocy było możliwe w każdej sytuacji – mówi prof. Shlomo Noy, ceniony w świecie geriatra i współzałożyciel kompleksowego centrum seniora Angel Care.
W ostatnich latach popularność zyskiwał niskotłuszczowy sposób odżywiania się i wielu ludzi zastępowało tłuszcze cukrami, ale teraz naukowcy wykazują, że cukier jest winien drastycznmu zwiększeniu wskaźników cukrzycy, otyłości i innych chorób cywilizacyjnych.
Powrót do zdrowia po operacji serca nie zależy jedynie od warunków stricte medycznych, okazuje się, że pacjenci pozostający w małżeństwie szybciej dochodzą do zdrowia niż ludzie samotni.
Mówi się, że starość oznacza wyciszenie, uspokojenie, a wynika to z pewnego „zmęczenia materiału". Okazuje się, że choć w u osób dojrzałych w istocie znacznie zmienia się styl życia, starsi (może właśnie dzięki tej zmianie) mają więcej energii niż młodzi.
Z raportu SACN Carbonhydres and Health Report przygotowanego przez Scientific Advisory Committee on Nutrition (Naukowego Komitetu Doradczego ds. Żywienia) wynika, że spożywamy więcej cukru, niż jesteśmy w stanie spalić, czego efektem jest odkładanie tkanki tłuszczowej, niebezpieczny wzrost cholesterolu, a także próchnica, szczególnie widoczna u dzieci - które często dostają słodką przekąskę jako nagrodę za dobre zachowanie lub pozytywne wyniki w nauce. Pozostaje pytanie: czym słodzić bezpiecznie? Czy istnieje zdrowy cukier?
Delikatny smak ryżu doskonale łączy się z różnymi przyprawami. To właśnie między innymi ze względu na swoją uniwersalność oraz walory odżywcze znajduje on zastosowanie w każdej kuchni świata. Jednak jakich dodatków użyć, aby wydobyć w pełni tkwiący w ryżu potencjał? Oto kilka prostych inspiracji, które pozwolą nam odkryć zarówno egzotyczne, jak i bardziej łagodne oblicze tych niepozornych ziarenek.
W najbliższą środę 4 listopada o godzinie 11.00 krakowskie Kino Pod Baranami zaprezentuje seniorom kolejny film z cyklu Dojrzałe Kino. Tym razem na miłośników filmu dokumentalnego czeka produkcja „Sól ziemi”, która portretuje życie i twórczość znanego fotografika Sebastião Salgado.
Serce w doskonałej formie: ziołowe wsparcie dla układu krążenia