Liczba wyników: 12139
Zakrzepica żył głębokich to poważna choroba, która dotyka średnio jednej-dwóch osób na tysiąc. Chociaż ryzyko jej wystąpienia rośnie z wiekiem, to coraz częściej zmagają się z nią również ludzie młodzi. Nieleczona i zbyt późno wykryta może spowodować śmiertelnie niebezpieczną zatorowość płucną. Warto więc dowiedzieć się o niej czegoś więcej i poznać objawy, które powinny nas zaalarmować.
Mózg stanowi 2 procent masy naszego ciała i choć to bardzo niewiele, to jego rola w funkcjonowaniu całego organizmu nie ma sobie równych. Każdy z nas wie, że mózg, tak jak i inne części ciała nie działa prawidłowo bez dopływu krwi. Czy wiemy jednak, dlaczego jest ona tak bardzo potrzebna i co się dzieje, gdy jej brakuje?
Jabłko to owoc o nadzwyczajnych właściwościach leczniczych, zarówno jeśli chodzi o walkę z cholesterolem, jak i innymi chorobami. Teraz odkryto, że dwa jabłka dziennie istotnie obniżają ryzyko nadmiaru tzw. „złego cholesterolu" LDL.
Nowe badania pokazują, że dieta wegetariańska może pomóc obniżyć ryzyko rak jelita grubego i raka odbytnicy.
W Polsce drzewa wciąż przegrywają z nowymi osiedlami, galeriami handlowymi i parkingami, bo wielu samorządowców na pierwszym miejscu stawia interes inwestorów, lekką ręką zgadzając się na wycinkę drzew - twierdzi Najwyższa Izba Kontroli. Sadzone w ramach kompensacji nowe drzewa często są niskiej jakości, a niezabezpieczone i niepodlewane - szybko obumierają. NIK zwraca również uwagę, że samorządy bez wystarczających przesłanek, umarzają inwestorom opłaty za wycięte drzewa.
Biżuteria towarzyszy ludzkości od czasów prehistorycznych. Obecnie ozdoby mają nie tylko upiększać – coraz częściej przekazują informacje o poglądach i postawach ich właścicieli.
W codziennym życiu stale towarzyszy nam czytanie, patrzenie, oglądanie, przyglądanie się, dlatego istotne jest również zwrócenie uwagi na odpowiednie dbanie o oczy. Niestety aktualnie coraz częściej wypoczywamy pasywnie spędzając godziny przed telewizorem do późnych godzin wieczornych oraz mamy zły nawyk czytania przy sztucznym świetle. Również spędzając długie godziny przed monitorem komputera nadmiernie eksploatujemy wzrok, co prowadzi do zjawiska zmęczenia oczu.
Nowe wytyczne Światowej Organizacji Zdrowia mówią, że jemy zbyt dużo cukru. Powinniśmy ograniczyć jego spożycie do zaledwie 5 do 10 procent całkowitej ilości dostarczanych kalorii.
Wiele smażonych dań cieszy się niesłabnącą popularnością. Pączki, frytki z rybą, czy placki ziemniaczane często lądują na naszych talerzach, tymczasem ich jedzenie szkodzi sercu. Im więcej takich produktów sobie dostarczamy, tym większe mamy ryzyko niewydolności serca.
W kuchni jest niezbędna, bo stanowi podstawowy składnik większości polskich potraw i tych obiadowych, i deserowych. Można ją jednak zastosować na niekulinarne sposoby - mąka (pszenna, żytnia, ryżowa lub ziemniaczana) ma wiele właściwości.
Trauma w dzieciństwie przekłada się na odczuwanie silniejszego bólu w dorosłym życiu