Liczba wyników: 9200
Z punktu widzenia zdrowotnego nadmierne spożycie cukru jest zjawiskiem niekorzystnym. Może prowadzić do licznych chorób, tym łatwiej, że bywa, iż nasz organizm uzależnia się od cukru.
Nietrzymanie moczu, zwane inaczej inkontynencją, definiuje się jako niekontrolowane wydalanie moczu przez cewkę w ilości sprawiającej problemy zdrowotne lub społeczne. Odmienne przyczyny powodują określoną formę choroby. Ogólnie rzecz biorąc, schorzenie częściej dotyka kobiety niż mężczyzn, ryzyko jego wystąpienia wzrasta z wiekiem, na jakiś rodzaj nietrzymania moczu cierpi 35-30% pacjentek po 45 roku życia.
19 listopada 2008 roku obchodzony jest Światowy Dzień POChP (Przewlekłej Obturacyjnej Choroby Płuc). Jak co roku tego dnia na całym świecie zwraca się uwagę opinii publicznej na coraz większą częstotliwość występowania choroby, która jest jedną z najczęstszych chorób układu oddechowego na świecie. Według danych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) na POChP choruje około 600 mln osób. W Polsce blisko 2 mln osób jest dotkniętych tą chorobą, z czego aż 15 tysięcy rocznie umiera. W tym roku szczególnie zwraca się uwagę na te osoby, które jeszcze nie zostały zdiagnozowane, a znajdują się w grupie ryzyka czyli palaczy, a także osoby starsze.
Jak uznała Światowa Organizacja Zdrowia (World Health Organization), cukrzyca jest chorobą społeczną, stanowi jedno z najniebezpieczniejszych schorzeń cywilizacyjnych i dlatego propagowanie profilaktyki oraz podjęcie odpowiedniej terapii stanowi priorytet środowisk medycznych. 14 listopada ustanowiono Światowym Dniem Walki z Cukrzycą.
U osób wysokim ciśnieniem, które niedostatecznie długo śpią, notuje się podwyższone ryzyko chorób serca i zawału, można przeczytać na łamach Archives of Internal Medicine.
Już połowa polskich rodzin korzysta z prywatnych świadczeń zdrowotnych. Z tzw. zielonej księgi czyli dokumentu przygotowanego dla resortu zdrowia wynika, że sześć lat temu na prywatną opiekę medyczną decydowała się niespełna jedna czwarta polskich rodzin – pisze Gazeta Prawna.
Jak wynika z badań, Polacy stawiają zdrowie na pierwszym miejscu w hierarchii wartości. Jednak wbrew deklarowanej wiedzy, poświęcają mu zbyt mało czasu. Siedzący tryb życia, brak regularnych ćwiczeń oraz złe odżywianie i brak witamin w codziennej diecie bywają częstą przyczyną złego samopoczucia, zmęczenia oraz braku sił witalnych.
W Muzeum Farmacji im. mgr Antoniny Leśniewskiej otworzona została wystawa pt. „Historia leczenia astmy – Wystawa zapierająca dech w piersiach.”
Żywność funkcjonalna – dla wielu z nas ten termin może brzmieć nieco dziwnie, bo w powszechnej opinii żywność ma jedną funkcję: zaspokojenie potrzeby głodu. Europa skłania się jednak coraz bardziej ku jeszcze innej roli żywności: ma nas ona nie tylko „karmić”, ale i leczyć. Żywność funkcjonalna została tak zmodyfikowana, aby zapewnić dodatkowe korzyści zdrowotne w stosunku do żywności tradycyjnej.
Naukowcy opracowali test, który umożliwia oszacowanie wieku, w jakim wieku pojawią symptomy klimakterium. Pozwoli to na podjęcie odpowiedniej i dostatecznie wczesnej profilaktyki, stanowi również cenną informację dla kobiet, które planują macierzyństwo w dojrzałym wieku.