Liczba wyników: 1484
Nie ma wątpliwości - alkohol sprzyja rozwojowi nowotworów. Nowozelandzcy uczeni podają, że może odpowiadać za co najmniej siedem nowotworów.
„Superfoods” to kategoria produktów o wyjątkowych właściwościach. Wśród nich na szczególną uwagę zasługują lokalne sezonowe warzywa i owoce. „Super żywność” naturalnego pochodzenia zawiera cenne dla organizmu składniki oraz posiada niezwykłe wartości odżywcze.
Wystarczy powalczyć z nadwagą, by móc liczyć na niższe ryzyko rozwoju raka, mówią badacze z Fred Hutchinson Cancer Research Centre w Seattle.
Choć pełnia sezonu na brzoskwinie przed nami, w warzywniakach i marketach już można dostać te przepyszne owoce. Są powszechnie lubiane i mają wiele zastosowań kulinarnych , bo świetnie nadają się na składniki dżemów, samodzielnie podawana przekąska (np. w syropie) czy dodatek do innych potraw - i to zarówno deserów, jak i mięs. Brzoskwinie mają wiele składników odżywczych i są bardzo zdrowe, poza tym mogą być używane jako „kosmetyki". Zobacz, dlaczego warto sięgnąć po te owoce.
Statyny mogą istotnie obniżyć ryzyko zgonu z powodu czterech najpowszechniejszych nowotworów.
Aż u ośmiu procent chorych na nowotwory rozwinie się niezależnie jakiś drugi rodzaj raka.
Przenoszony głównie przez tropikalne komary Aedes aegypti, zwane również komarami azjatyckimi lub tygrysimi, wirus Zika zbiera coraz większe żniwa na całym świecie. Obecnie najbardziej dotkniętym krajem jest Brazylia. Według różnych doniesień, wirus ten zawędrował tam najprawdopodobniej wraz z kibicami jadącymi na Mundial 2014, a tylko do końca 2015 roku zanotowano tam ponad 84.000 zakażeń. Niestety coraz więcej przypadków odnotowuje się także w Ameryce Południowej i Środkowej. Europa nie musi się na razie obawiać, odnotowano kilka przypadków zachorowań, ale za sprawą osób, które podróżują, turystów, powracających z krajów o wysokim ryzyku zakażenia się, istnieje prawdopodobieństwo rozprzestrzenienia się wirusów. Jeśli nawet nie jesteśmy w grupie ryzyka, to dobrze wiedzieć, jakie skutki niesie ze sobą zakażenie, jak się uchronić przez wirusem i jak sobie z nim radzić w przypadku pojawienia się jakichkolwiek objawów.
W ramach ogólnego trendu odchodzenia od tłuszczów pochodzenia zwierzęcego masło nie zdołało znaleźć się w szeroko polecanej zdrowej diecie. Okazuje sie jednak, że nie trzeba zupełnie rezygnować z tego produktu.
Nadchodzi lato, a wraz z nim upalne dni sprzyjające dużej utracie wody przez organizm. Wysokie temperatury na dodatek powodują brak apetytu, przez co mogą pojawiać się niedobory niektórych składników odżywczych. Jaką rolę pełni właściwe nawodnienie? Jakie produkty są obowiązkowymi elementami letniej diety?
Cukrzyca jest najczęściej wykrywana dopiero po 5-12 latach od jej pierwszych objawów – wynika z danych WHO. Tymczasem zbyt późne rozpoznanie choroby wiąże się z poważnymi powikłaniami. Dlatego w Światowy Dzień Walki z Cukrzycą, lekarze zachęcają do badań.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami