Liczba wyników: 10568
Badania z udziałem ponad 46 tysięcy ludzi z całego świata pokazują, że wyższy poziom samotności dotyczy ludzi młodych, mężczyzn oraz osób ze społeczeństw „indywidualistycznych".
Jak wynika z nowych badań, pory roku nie są bez znaczenia, jeśli chodzi i poziom zdolności poznawczych u ludzi starszych. Okazuje się, że zimą możliwości kognitywne seniorów mogą słabnąć.
Wśród osób które w 2011 roku chorowały na grypę, zdecydowana większość pracowała pomimo dolegliwości – wynika z badania przeprowadzonego przez Interaktywny Instytut Badań Rynkowych na zlecenie firmy Bayer. Niemal połowa badanych niechętnie bierze zwolnienie lekarskie, a (jedynie 15% respondentów zadeklarowało, że było na zwolnieniu lekarskim w czasie ostatniego epizodu grypy. Główną metodą walki z grypą wśród osób, które pracują pomimo tej choroby jest zażywanie leków dostępnych bez recepty.
W niektórych przypadkach konieczne jest zażywanie leków, by obniżyć poziom cholesterolu, warto jednak pamiętać, że niektóre składniki dietetyczne także mają takie właściwości.
Długotrwała ekspozycja na niski poziom ołowiu, kadmu i arsenu poprzez powszechnie używane artykuły gospodarstwa domowego, powietrze, wodę, glebę i żywność ma związek ze zwiększonym ryzykiem chorób układu krążenia.
Prosta zmiana składu pierwszego posiłku dnia może pomóc osobom z cukrzycą typu 2 lepiej kontrolować poziom cukru we krwi.
Wielu pacjentów z chorobą wieńcową (coronary artery disease, CAD) wykazuje przewlekłe stany zapalne. W badaniu ustalono, że luteina, związek znajdujący się np. w szpinaku czy jajach, może osłabić poziom zapalenia.
Eksperci alarmują, że problem otyłości jest związany ze współczesnym stylem życia, okazuje się jednak, że nie tylko dieta i poziom aktywności fizycznej ma tu znaczenie, zanieczyszczenie powietrza także jest winowajcą w zakresie zyskiwania na wadze.
Uczeni z North American Menopause Society (NAMS) ostrzegają, że powszechnie rekomendowane suplementy z wapniem mogą nadmiernie podnieść poziom tego pierwiastka, co zwiększa ryzyko kamieni nerkowych, a także innych problemów zdrowotnych.
Co najmniej 30 proc. pacjentów w polskich szpitalach jest niedożywionych. Aby prawidłowo zdiagnozować pacjenta wymagane jest przeprowadzenie oceny stanu odżywienia oraz wypełnienie odpowiednich dokumentów takich jak skala NRS, która ocenia ryzyko wystąpienia niedożywienia. Jak pokazuje najnowszy raport „Ocena terapii żywieniowej w polskich szpitalach” Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu prawie 60 proc. pacjentów badanych skalą NRS nie otrzymało zalecanego żywienia.