Liczba wyników: 1339
Jeśli męczy cię zgaga, zorientuj się, co jest jej przyczyną i zacznij z nią walczyć.
Zimową porą mamy do dyspozycji mniejszy wybór produktów niż latem czy jesienią, ale w dzisiejszym zglobalizowanym handlu, nawet na lokalnym rynku można dostać to, czego brakuje w standardowym menu, zresztą to, co powszechnie oferowane, także może dobrze służyć naszemu zdrowiu. Poniżej cztery produkty, których obecność w zimowym jadłospisie powinna być obowiązkowa.
Aby wzmocnić układ odpornościowy przed jesienno-zimowym atakiem wirusów i bakterii, warto dostarczyć sobie witaminę C. Jest relatywnie łatwo dostępna, a produkty z jej zawartością należą do najpowszechniej lubianych i stanowią składniki wielu wyśmienitych potraw.
Wapń jest najważniejszym składnikiem odżywczym potrzebnym dla zdrowia kości. Poza tym jest również niezbędny dla zachowania funkcji mięśni i nerwów oraz uwalniania hormonów i enzymów potrzebnych w całym organizmie. Sprawdź, w jakich produktach znajduje się wapń, by móc wzbogacić o nie swoją dietę.
Cholesterol i wysoki jego poziom kojarzy nam się przede wszystkim z chorobami układu krążenia. To jednak zbyt duże uproszczenie. Należy pamiętać, że wyróżniamy dwa rodzaje cholesterolu – dobry i zły, przy czym to nie poziom tego drugiego jest istotny dla naszego zdrowia. Najważniejsze jest stężenie dobrego cholesterolu, a dokładniej – stosunek trójglicerydów do HDL.
Zmiany w naszej urodzie, które pojawiają się wraz z upływem czasu nie zawsze są łatwe do zaakceptowania. Zmarszczki mimiczne zwykle są pierwszymi widocznymi zwiastunami starzenia się skóry, ale nie zawsze dotyczą one tylko seniorów, mogą być dostrzegalne już u osób bardzo młodych. Im bogatsza nasza mimika, tym szybciej trzeba się ich spodziewać. Co zrobić, gdy mamy brodę czarownicy, marsowe czoło lub kurze łapki?
Starsze kobiety, które jedzą duże ilości tłuszczu zawartego w smażonych potrawach i wypiekach, narażone są na większe ryzyko udaru mózgu niż panie, które stosują dietę niskotłuszczową.
Zwykle mówi się o szkodliwych skutkach zażywania leków. Powszechnie można usłyszeć, że farmaceutyk „na jedno pomoże, a na drugie zaszkodzi". W przypadku niektórych medykamentów i chorób tak w istocie się zdarza, ale okazuje się, że część popularnych leków może pomóc w zapobieganiu lub osłabianiu rozmaitych dolegliwości.
Uczeni z McMaster University w Hamilton w Kanadzie opracowali dietę, która pomoże zachować młodość i zwalczać oznaki starzenia. Badacze zidentyfikowali podstawowe składniki „eliksiru młodości".
Częste mycie, stylizacja, przebywanie w pomieszczeniach klimatyzowanych i wiele innych czynników czyni włosy słabszymi. Warto pamiętać, że dieta może odgrywać dużą rolę w wyglądzie czupryny. Spróbuj dodać te produkty do swojej diety, a włosy staną się zdrowsze i bardziej lśniące.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami