Liczba wyników: 2255
Zmiana ekspresji genów zmienia aktywność komórek odpornościowych.
W ramach europejskiego badania klinicznego uczeni testują obiecującą nową terapię komórkami macierzystymi, która może opóźnić lub zapobiec niewydolności nerek u pacjentów z cukrzycą.
Wiele badań pokazało, że małżeństwo może dawać prozdrowotne korzyści. Ludzie będący w związkach są zdrowsi i żyją dłużej. To wszystko pozostaje w mocy pod jednym warunkiem - o ile związek jest udany, jeśli zaś powoduje kłopoty i znacznie obciąża emocjonalnie, przyczynia się do rozwoju kłopotów ze zdrowiem. Problematyczne relacje z partnerem skutkują np. wyższym ryzykiem nadwagi.
Nowy eksperymentalny lek okazał się skuteczny w walce z chorobą Parkinsona.
Pomimo powszechnej popularności sztucznych substancji słodzących, istnieje wiele kontrowersji dotyczących ich zalet i zagrożeń z nimi związanych. Czyich spożywanie jest dla nas dobre, czy nie? Uczestnicy pewnej unijnej inicjatywy poszukują rozstrzygających odpowiedzi.
Dlaczego osoby z cukrzycą typu 2 częściej chorują na serce? Jak diabetyk może chronić się przed zawałem serca, udarem mózgu i niewydolnością serca? Co nowego w badaniach i wytycznych naukowych? Odpowiada prof. Krzysztof Strojek, Kierownik Oddziału Chorób Wewnętrznych i Diabetologii w Śląskim Centrum Chorób Serca w Zabrzu, Konsultant Krajowy w dziedzinie Diabetologii.
Dołącz do diety zielone warzywa, dzięki temu wspomożesz pracę swojej wątroby.
Dla niektórych Święta nie są wcale czasem radosnym, ale stresującym. W recenzowanym czasopiśmie „British Medical Journal” opublikowano badanie, z którego wynika, że w Wigilię ryzyko wystąpienia zawału serca jest większe.
Niełatwo jest nie zyskać na wadze w okresie świątecznym. Wszystko dlatego, że w efekcie obfitych zakupów i wielogodzinnych przygotowań „na wyciągnięcie ręki" mamy do dyspozycji wiele smakowitych potraw, którym trudno się oprzeć. Jak przyjemnie spędzić bożonarodzeniowy czas, ale nie zaprzepaścić całorocznych wysiłków utrzymania odpowiedniej wagi? Oto kilka dietetycznych wskazówek.
Świąteczne przysmaki i prozdrowotne korzyści? Wydaje się, że to nie idzie w parze. A jednak - wszystko zależy od tego, czy zachowamy umiar i jak przyrządzimy tradycyjne potrawy. Rozsądne pałaszowanie bożonarodzeniowych smakołyków, nie porzucanie aktywności fizycznej i gotowanie z mniejszą ilością tłuszczu oraz soli zapewni nie tylko dobre samopoczucie, ale i przyda energii dzięki bogatym wartościom odżywczym.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami