Liczba wyników: 3655
Grillowana lub dobrze wysmażona wołowina, kurczak, czy ryba mogą zwiększać ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego u osób regularnie jedzących takie dania.
Osoby bardziej aktywne fizycznie cechują się wyższym poziomem podekscytowania i entuzjazmu niż osoby unikające wysiłku. Co więcej, w dni z wyższą aktywnością ludzie częściej odczuwają takie pozytywne emocje niż w dni, które spędzają głównie w pozycji siedzącej.
Kurkuma z przyprawy curry ma potencjał w leczeniu i zapobieganiu rakowi prostaty, szczególnie w połączeniu z niektórymi warzywami.
U osób palących papierosy niewydolność serca rozwija się dwukrotnie częściej niż u ludzi, którzy nigdy nie palili.
Demencja jest jedną z głównych przyczyn niepełnosprawności i niesamodzielności osób starszych na całym świecie. Według medyków istnieją jednak sposoby na opóźnienie lub powstrzymanie rozwoju otępienia.
Obecnie częste jest zjawisko zwane polifarmacją lub polifarmakoterapią - obejmuje ono jednoczesne stosowanie wielu leków. To zaś może uczynić daną osobę bardziej podatną na szkodliwe interakcje farmaceutyków, co jest szczególnie niebezpieczne u pacjentów z nowotworem, którzy mają przed sobą terapię.
Osoby cierpiące na choroby dziąseł mogą mieć większe ryzyko zachorowania na niektóre formy raka.
Smażenie nie jest najzdrowszym sposobem przygotowywania posiłków. Prowadzi do powstania aldehydów, które uważa się za związane z pewnymi chorobami neurodegeneracyjnymi i kilkoma formami raka. Te toksyczne związki tworzą się w olejach, takich jak olej słonecznikowy, po podgrzaniu do temperatury do smażenia.
Badania genetyczne wykazują, że wzrost może wpływać na ryzyko kilku chorób. Odkryto, że istnieje związek pomiędzy wzrostem i niższym ryzykiem choroby niedokrwiennej serca oraz między wzrostem i wyższym zagrożeniem neuropatią obwodową oraz zaburzeniami krążenia.
Suplementy diety mogą spowolnić postęp zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem (AMD), częstej przyczyny utraty wzroku u ludzi starszych. Dane zbierane przez kilka lat pokazały, że luteina i zeaksantyna, nie tylko zmniejszają ryzyko raka płuc, ale są również bardziej skuteczne w zmniejszaniu ryzyka progresji AMD w porównaniu z beta-karotenem.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami