Liczba wyników: 3295
Lekarze odkryli, że osoby, którym przepisywano suplementację kwasem foliowym, były 1,5 raza bardziej narażone na COVID-19. Co więcej, miały też 2,6 razy wyższe ryzyko śmierci z powodu COVID-19 w porównaniu z grupą kontrolną.
Chociaż wiele osób nie może się doczekać wyjazdu na wakacje lub po prostu weekendowego odpoczynku w domowym zaciszu, są tacy, którzy martwią się, gdy mają zaplanować czas na relaks.
Mięta pieprzowa może pomóc w trudnościach w połykaniu jedzenia i niekardiologicznym bólu w klatce piersiowej, którego doświadczają niektórzy pacjenci z zaburzeniami przełyku.
Picie niewielkiej ilości białka serwatkowego przed posiłkami pomaga diabetykom kontrolować poziom cukru we krwi.
Masz figurę „gruszkę"? Nie martw się potężniejszymi pośladkami czy udami - taka sylwetka oznacza lepsze zdrowie.
Nowe badania wykazały, że przyjmowanie witaminy B6 w większych dawkach zmniejsza odczuwanie lęku i depresji.
Zarówno umiarkowane, jak i forsowne ćwiczenia łagodzą objawy lęku, nawet gdy zaburzenie ma charakter przewlekły, przekonują uczeni z Uniwersytetu w Göteborgu.
Osoby, które często jedzą owoce, częściej deklarują dobre samopoczucie psychiczne i rzadziej odczuwają objawy depresji niż pozostali.
Koper włoski, roślina o smaku anyżu chętnie używana w kuchni, od dawna jest znana ze swoich korzyści zdrowotnych - może pomóc między innymi przy kłopotach z trawieniem. Potwierdzono też, że koper jest skuteczny w leczeniu objawów pomenopauzalnych, takich jak uderzenia gorąca, bezsenność, suchość genitaliów i niepokój, a przy tym nie daje poważnych skutków ubocznych.
Kobiety, które jedzą banany, awokado i łososia, mogą zmniejszyć negatywny wpływ soli na swoją dietę. Jedzenie bogate w potas wiąże się z niższym ciśnieniem krwi, szczególnie u pań, które serwują sobie duże dawki soli.
Kiepski stan naczyń krwionośnych przyspiesza starzenie się mózgu