Liczba wyników: 3334
Naukowcy z Babraham Institute twierdzą, że zdrowe starzenie się jest możliwe do osiągnięcia poprzez zmianę diety - trzeba zoptymalizować sposób odżywiania się, a wówczas zły stan zdrowia nie będzie nieuniknioną częścią procesu starzenia się.
Nie ma człowieka, którego na pewnym etapie życia nie dopadłoby uczucie osłabienia organizmu. Może się ono manifestować na różne sposoby, a jego przyczyny także bywają wielorakie. Często symptomy nie najlepszej fizycznej i psychicznej kondycji organizmu świadczą jedynie o przeciążeniu obowiązkami zawodowymi czy domowymi bądź stanowią konsekwencję źle zbilansowanej diety, niewystarczającej regeneracji sił witalnych w czasie snu lub deficytu ruchu. Oznaki osłabienia bywają jednak też zwiastunem poważnych chorób. Stąd niezwykle ważne jest, aby obserwować swój organizm i w porę wychwycić zachodzące w nim zmiany, tak aby nie dopuścić do rozwoju procesu chorobowego.
Proces starzenia może prowadzić do osłabienia funkcji poznawczych u osób starszych. Ponadto około 10 procent osób, u których wcześniej zdiagnozowano łagodne zaburzenie funkcji poznawczych, co roku zapada na chorobę Alzheimera lub inne formy demencji.
U osób starszych, które są bardziej narażone na oszustwa finansowe, mogą występować zmiany w mózgu wiążące się z wyższym ryzykiem zachorowania na chorobę Alzheimera.
Większe spożycie żelaza hemowego, rodzaju pierwiastka występującego w czerwonym mięsie i innych produktach zwierzęcych - w przeciwieństwie do żelaza niehemowego, występującego głównie w produktach pochodzenia roślinnego - jest związane z wyższym ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 2.
Eliminacja uszkodzonych składników komórkowych jest niezbędna do utrzymania zdrowia tkanek i organów ciała. Na Uniwersytecie w Bonn odkryto mechanizmy usuwania odpadów komórkowych, pokazując, że aktywuje je trening siłowy aktywuje takie mechanizmy.
Szacuje się, że około jedna na cztery osoby dorosłe na świecie ma chorobę wątroby, która jest też czynnikiem ryzyka choroby serca.
Białko sojowe może znacząco zmniejszyć gromadzenie się tłuszczu i poziom trójglicerydów w wątrobie u otyłych pacjentów.
Zmniejszenie ilości kwasu foliowego w diecie może wspierać zdrowszy metabolizm u osób starszych.
Medycy zalecają, aby owoce i warzywa były podstawową częścią leczenia pacjentów z nadciśnieniem. Menu bogate w te produkty obniża ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko sercowo-naczyniowe i poprawia zdrowie nerek ze względu na ich działanie zasadotwórcze.