Liczba wyników: 9250
W Warszawie zmarł Gustaw Holoubek, wybitny polski aktor teatralny i filmowy, wykładowca Akademii Teatralnej w Warszawie, członek Polskiej Akademii Umiejętności, poseł na Sejm siódmej i ósmej kadencji, senator pierwszej kadencji. 21 kwietnia artysta skończyłby 85 lat.
W tym roku ceny żywności nadal będą szaleć. Więcej zapłacimy między innymi za owoce, mięso, herbatę, a także alkohol. Pędzące ceny od połowy zeszłego roku powodują wzrost inflacji. Aby zahamować ten proces, Rada Polityki Pieniężnej musi podnosić stopy procentowe, które z kolei wpływają na koszty kredytów. Kredytobiorcy muszą więc liczyć się nie tylko z drogą żywnością, ale i z wyższymi ratami – nawet o kilkadziesiąt złotych miesięcznie.
Na długość życia wpływa wiele czynników, do najważniejszych z nich należą dieta oraz nasze codzienne przyzwyczajenia.
Skronie amerykańskiego pokolenia baby-boomers - tak chwalonego za zaangażowanie w sprawy społeczne i jednocześnie wyszydzanego za zbytnią pobłażliwość wobec samych siebie - siwieją. Zaczynają przechodzić na emeryturę, a raporty alarmują, że kondycja finansowa niektórych z nich pozostawia wiele do życzenia. W istocie tylko boomers z klasy średniej mogą być zadowoleni, pozostali, jeśli nie będą dalej pracować, mogą mieć poważne kłopoty finansowe.
Coraz więcej firm docenia dojrzałych pracowników. Osoby po 50 –tce często muszą zmagać się ze stereotypami, jednak programy unijne przyczyniają się do stopniowej zmiany opinii na temat dojrzałych pracowników.
Ma 74 lata, a nadal pociąga wielu – często dużo od siebie młodszych – mężczyzn. Joan Collins w swojej książce „Sztuka dobrego życia” radzi, jak być zawsze młodą i piękną.
Unia Europejska wprowadziła zasady etykietowania produktów żywnościowych, by pomóc konsumentom w podejmowaniu świadomych decyzji. Przepisy zostały przygotowane tak, aby zapewnić wszechstronną informację o kupowanych produktach. Poza informacjami wymaganymi przez prawo producenci mogą zamieszczać wszelkie dodatkowe informacje, o ile są one zgodne z prawdą i nie wprowadzają konsumenta w błąd. Istnieją przepisy regulujące etykietowanie wszystkich produktów żywnościowych, jak też przepisy szczególne dotyczące mięsa, alkoholu i łatwo psującej się żywności.
Na dolegliwości żołądkowe cierpi coraz więcej Polaków, zgaga, biegunka, zaparcia, wzdęcia to najczęstsze z nich. Wywołują je czynniki, takie jak: nieprawidłowe odżywianie, stres, alkohol, papierosy, leki, nieaktywny tryb życia.
W związku ze starzeniem się społeczeństwa bardzo istotne staje się przedłużanie czasu aktywności zawodowej. Rząd pracuje nad programem aktywizacji zawodowej osób po 50 –tym roku życia.
Spożywanie nabiału jest dla naszego zdrowia istotniejsze niż sądzimy. Naukowcy odkryli, iż istnieje zależność pomiędzy obecnością w naszej diecie jogurtów i innych przetworów mlecznych a ryzykiem wystąpienia paradontozy.
Trauma w dzieciństwie przekłada się na odczuwanie silniejszego bólu w dorosłym życiu