Liczba wyników: 3049
Jeśli w twojej diecie stałe miejsce mają czosnek i cebula, możesz liczyć na niższe ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, uważają badacze z Uniwersytetu Medycznego w Shenyang.
Długotrwała ekspozycja na zanieczyszczenia powietrza zwiększa ryzyko zachorowania na raka płuc nawet, jeśli stężenie niebezpiecznych cząstek jest poniżej dopuszczalnego poziomu, piszą uczeni na łamach Lancet Oncology.
Ograniczanie w diecie ilości słonych produktów, takich jak wędliny czy chleb, może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka żołądka, informuje World Cancer Research Fund (WCRF).
Nikotynamid, czyli witamina B3, może pomóc zapobiec czerniakowi, najgorszej postaci raka skóry. Nikotynamid jest obecnie stosowany w obniżaniu stężenia cholesterolu.
W przypadku niektórych nowotworów nawet nie jest potrzebna terapia, a choroba ustępuje. Zrozumienie tego mechanizmu może pomóc w opracowania nowych metod leczenia raka.
Na raka trzustki zmarło wiele sławnych osób, które mogły pozwolić sobie na najlepsze terapie. Choroba jest bardzo groźna i wielu pacjentów umiera w najbliższych latach po postawieniu diagnozy.
Lukrecja to coś więcej niż cukierek - według naukowców z University of Illinois w Chicago może odgrywać rolę w zapobieganiu lub leczeniu kilku rodzajów raka.
Stres przyspiesza starzenie się układu odpornościowego, więc potencjalnie zwiększa ryzyko zachorowania na raka, choroby sercowo-naczyniowe i choroby spowodowane infekcjami takimi jak COVID-19.
Cieplna obróbka pomidorów - na przykład, by przyrządzić sos do spaghetti - sprawia, że wykazują silniejszą ochronę serca i układu krążenia oraz osłabiają ryzyko raka.
Osoby, które jedzą papryczki chili, mogą żyć dłużej i mają znacznie niższe ryzyko śmierci z powodu chorób układu krążenia lub raka.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami