Liczba wyników: 1495
Szybkie tempo życia, złe nawyki oraz mity o sokach przyczynami spadającego spożycia warzyw i owoców w Polsce. Nad przyczynami takiego stanu rzeczy zastanawiają się eksperci.
Dzisiaj piękny uśmiech a za kilka lat proteza? Ten problem dotyka wielu Polaków. Złe nawyki, niewystarczająca higiena to główne przyczyny wczesnej utraty uzębienia. Chociaż dentyści przyznają, że pewną rolę odgrywają tutaj również geny – u ludzi ciemnoskórych przykładowo zęby są zdrowsze i pozostają na dłużej – to jednak konieczne jest przestrzeganie kilku zasad, jeśli chce się zachować własne uzębienie do późnego wieku. Według statystyk aż 25% seniorów (po 65 roku życia) nie posiada ani jednego własnego zęba, a to nie koniec, bowiem młodsi też nie mogą pochwalić się kompletnym uzębieniem – przeciętnemu Polakowi po 30-tce brakuje około 11 zębów.
Badania wykazały, że im niższy wzrost cechuje daną osobę, tym większe ma dany człowiek prawdopodobieństwo problemów z sercem. Przykładowo, osoby mierzące około 152 cm odznaczają się o 32 proc. wyższym ryzykiem chorób serca w porównaniu z kimś, kto ma 167 cm wzrostu.
To powszechnie znane powiedzenie nie ma odzwierciedlenia w rzeczywistości, mówią uczeni.
Starzenie się jest nieuniknione, a jego sprzymierzeńcem są obecne w organizmie wolne rodniki. Można jednak z nimi walczyć i to w naturalny sposób - kluczem do młodego wyglądu jest żywność bogata w antyoksydanty.
Picie znacznych ilości alkoholu może zwiększyć ryzyko raka wątroby. Okazuje się jednak, że kawa pomaga je obniżyć.
Borówka brusznica, zwana także borówką czerwoną, to nie tylko nieodłączny towarzysz wierzbowych bazi czy tradycyjna ozdoba wielkanocnych stołów i koszyczków, lecz przede wszystkim naturalny środek wzmacniający organizm i prawdziwa bomba witaminowa.
Uczucie zmęczenia, brak łaknienia, migreny, senność i apatia - to główne objawy zakwaszenia organizmu, które często mylimy z innymi dolegliwościami. Zachwiana równowaga kwasowo-zasadowa to problem wielu osób. Jak zapewnić organizmowi równowagę, aby zapobiec kłopotom ze zdrowiem? Warto postawić na odpowiednią dietę.
Chcesz uchronić się przed chorobą Alzheimera? Uważaj na to, co jesz, radzą uczeni.
Coraz bardziej interesujemy się zdrowym odżywianiem, zwracamy uwagę na codzienne menu i doceniamy ekologiczną żywność. Niestety nadal zdarza nam się popełniać większe i mniejsze dietetyczne grzeszki, które nie tylko utrudniają odchudzanie, ale w dłuższej perspektywie mogą być niebezpieczne dla zdrowia.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami