Liczba wyników: 3103
Pacjenci z przerzutowym rakiem jelita grubego, którzy pili kilka filiżanek kawy dziennie, żyli dłużej niż pozostali chorzy - wskazują badacze z Dana-Farber Cancer Institute.
Jak czytamy w raporcie z badań opublikowanym w magazynie Neurology, oznaki ostrzegawcze przed udarem niedokrwiennym mogą być widoczne już siedem dni przed atakiem i wskazują na konieczność szybkiego znalezienia pomocy medycznej.
Wydaje się, że zaburzenia lękowe są związane z kilkoma problemami fizycznymi, takimi jak: choroby tarczycy, choroby układu oddechowego, zapalenie stawów i migrenowe bóle głowy.
Dwie formy witaminy E - gamma i delta-tokoferole - znajdujące się m. in. w oleju sojowym, rzepakowym i kukurydzianym, a także w orzechach, mogą zapobiec rakowi okrężnicy, płuc, piersi i prostaty.
Jak wyjaśniają naukowcy z University of Guelph, nagły spadek poziomu glukozy, który ma miejsce, gdy jesteśmy głodni, może wpływać na nasz nastrój.
Naukowcy odkryli, że bajkaleina istotnie obniża ciśnienie w oku i może działać jako naturalny środek ograniczający rozwój jaskry.
Odpowiedni poziom witaminy D jest korzystny w profilaktyce raka, pozwala też prognozować ryzyko nowotworu.
Zwyrodnienie stawów (osteoartroza) powoduje ból i często ogranicza zdolność poruszania się, co sprzyja izolacji i poczuciu samotności.
Leki powszechnie przepisywane w leczeniu nadciśnienia mogą również zmniejszać ryzyko raka jelita grubego.
Odkryto znaczny wzrost liczby pacjentów doświadczających kardiomiopatii stresowej (inaczej: zespołu złamanego serca, czy zespołu takotsubo) podczas pandemii COVID-19.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami