Liczba wyników: 3367
Poszukiwanie naturalnych związków, które mogą zahamować związane z wiekiem osłabienie funkcji poznawczych, stało się ostatnio popularnym kierunkiem badań nad zdrowym starzeniem się. Przewidywano, że trygonelina może być pomocna.
Nasiona i liście kozieradki są powszechnymi składnikami m. in. kuchni indyjskiej, armeńskiej, irańskiej, egipskiej i stosuje się je składnik kulinarny od czasów starożytnych. Rośliny używa się też w medycynie tradycyjnej na rozmaite dolegliwości, w tym na nadciśnienie, nadmierny poziom cukru we krwi, czy stany zapalne.
Chociaż średnia długość życia starszych Amerykanów wzrasta, niemal 40 proc. twierdzi, że cierpi na jakąś chorobę układu trawiennego, co może istotnie obniżać jakość ich życia.
Osoby, które wyzdrowiały z epizodu poważnej depresji, spędzają więcej czasu na przetwarzaniu informacji negatywnych, a mniej na przetwarzaniu informacji pozytywnych, niż osoby bez historii choroby, co naraża te pierwsze na ryzyko nawrotu zaburzeń.
W miarę, jak się starzejesz, wspomnienia są przywoływane wolniej i w sposób mniej pewny. Eksperci sprawdzają więc sposoby odwrócenia niekorzystnych zmian w funkcjach poznawczych w starszym wieku. Okazuje się, że ważną rolę odgrywa tu krew.
Tendencja do dłuższego życia inteligentniejszych ludzi wynika głównie z genów.
Trenowanie w grupie obniża stres o 26 procent i znacznie poprawia jakość życia. Ci, którzy ćwiczą indywidualnie, wkładają więcej wysiłku, a nie doświadczają tak znaczących zmian.
Głóg to kwitnący krzew z rodziny różowatych. Jego liście, owoce i kwiaty są używane jako lekarstwo. Zawierają substancje zwane flawonoidami, które mają działanie przeciwutleniające. Głóg może poprawiać krążenie krwi i osłabiać czynniki chorób serca oraz m. in. zmniejszać niepokój.
Miliony ludzi na całym świecie cierpią na bezsenność. Nieprzespane noce zaś wiążą się z wieloma problemami zdrowotnymi, w tym chorobami serca, nadciśnieniem, cukrzycą i niektórymi nowotworami. Uważa się, że wieczorne spożywanie alkoholu, kofeiny i nikotyny zaburza sen, dokładniej sprawdzono, na ile czynniki te są za to odpowiedzialne.
Espresso - klasycznie czarne lub z różnymi dodatkami, podane jako caffe latte czy americano lub Flat white, nie tylko może nas skutecznie obudzić, ale i hamować gromadzenie się szkodliwych białek związanych z chorobą Alzheimera.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami