Liczba wyników: 3336
Sposób żywienia każdego z nas jest determinowany przez wiele czynników, począwszy od wyniesionych z rodzinnego domu tradycji i zwyczajów, skończywszy na indywidualnych upodobaniach. Dieta może być także zróżnicowana w zależności od naszego stanu zdrowia, aktywności fizycznej, samopoczucia czy nastroju. W ostatnich latach przybywa osób, które deklarują, że chcą jeść zdrowo i odpowiedzialnie. Dlatego coraz częściej wybierają żywność nieprzetworzoną, bez konserwantów i chemicznych dodatków. Blisko 69 proc. Polaków uważa, że odżywia się zdrowo. Chwilowa moda czy trwała zmiana nawyków?
Gorsza kondycja skóry po zimie to problem, z którym boryka się wiele kobiet. Przy ujemnych temperaturach mniej się pocimy, ale skóra jest także mniej natłuszczona, zmniejsza się bowiem wytwarzanie płaszcza płaszcz lipidowego, który jest naturalną ochroną przez czynnikami zewnętrznymi. Kolejnym negatywnym czynnikiem jest centralne ogrzewanie, które wysusza powietrze w pomieszczeniach i odbiera tym samym wilgoć skórze. Również nieodpowiednia dieta, uboga w witaminy i mikroelementy nie jest obojętna dla naszego organizmu. Efekt to poszarzała, cienka skóra, popękane naczynka krwionośne, przebarwienia i nierówny koloryt.
Oczywiście wszyscy znamy podstawowe zasady odżywiania się, które należy stosować chcąc zadbać o zdrowie i stracić na wadze. Dietetycy niczym mantrę powtarzają, że należy zrezygnować z ciężkich posiłków, ograniczyć słodycze i sięgać po warzywa i owoce. Brzmi banalnie, a wiadomo, że po pierwsze wcielenie w życie nowej diety to prawdziwe wyzwanie, po drugie zaś te ogólne wytyczne muszą być doprecyzowane, by dieta była skuteczna i smaczna. Warto też pamiętać, że niektóre owoce, warzywa, zboża, produkty mleczne to prawdziwe gwiazdy żywieniowe. Poza tym nietrudno przy ich konsumpcji liczyć kalorie, aby łatwiej zrzucić zbędne kilogramy. Warto rozważyć włączenie tych produktów do dziennego menu.
Depresja jest zaburzeniem nastroju, które według badań WHO dotyka około 350 milionów ludzi na całym świecie. W Polsce cierpi na nią nawet co 10 osoba i nie ma tutaj znaczenia, w jakim jest ona wieku, jakiej jest płci, rasy czy wyznania. Większość osób wie, czym różni się depresja od zwykłej chandry i zdaje sobie sprawę z tego, że nie można jej lekceważyć, jednak nie wszyscy do końca potrafią zapobiegać depresji i znają sposoby jej leczenia. Odpowiednio dobrana dieta, pozytywne nastawienie, otwartość mają bardzo korzystny wpływ na organizm człowieka, dlatego są skuteczne również w profilaktyce depresji.
Prawidłowo zbilansowana dieta powinna dostarczać organizmowi niezbędne ilości witamin, substancji odżywczych, mikro- i makroelementów. Znaczną jej część powinny stanowić warzywa i owoce oraz ich przetwory, w tym soki. Nie należy też zapominać o produktach zbożowych, kaszach, makaronach, nabiale, mięsie i rybach. Zapytani o opinię eksperci zazwyczaj są zgodni, że klucz do sukcesu w zdrowym odżywianiu tkwi w odpowiednich proporcjach i różnorodności diety. Gdzie w naturze szukać witamin, mikro- i makroelementów, substancji odżywczych? – radzi dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia.
Każda kobieta chce wyglądać pięknie. To naturalne, bo gdy czujemy się piękne mamy lepsze samopoczucie i więcej pewności siebie. To z kolei pozwala nam działać skuteczniej i daje energię do pokonywania wszelkich przeszkód. Jest wiele czynników, które źle wpływają na nasza urodę np. zła dieta, nadmiar słońca, stres. Są to jednak czynniki, które możemy kontrolować. Jedynym czynnikiem, którego nie da się opanować jest czas. Czas bezlitośnie kreśli na nas swoje znaki i niestety nie ma takiej mocy, która mogłaby to zatrzymać. Możemy jednak zaprzyjaźnić się z czasem i wydatnie złagodzić jego wpływ na nasz wygląd.
Warto się upewnić, czy dostarcza się organizmowi odpowiednią dla utrzymania siły mięśni ilość białka. Wiek nie ma znaczenia, jeśli chodzi o to, jak nasz organizm przetwarza białko i przekształca je w tkankę mięśniową, twierdzą naukowcy z University of Texas Medical Branch. Jednakze starsi ludzie zazwyczaj jedzą mniej białka niż powinni i dlatego nierzadko cierpią z powodu osłabienia mięśni. Łatwym sposobem na rozwiązanie tego problemu, jak mówią naukowcy, jest po prostu dieta zawierającej umiarkowane ilości jedzenia bogatego w białko, takiego jak wołowina, ryby, wieprzowina, kurczak, nabiał lub orzechy.
Jak wynika z najnowszych danych Międzynarodowej Federacji Diabetologicznej, na całym świecie żyje 387 milionów ludzi ze zdiagnozowaną cukrzycą, a blisko 180 milionów choruje nie wiedząc o tym. W Polsce liczbę chorych szacuje się na dwa miliony. Liczba cukrzyków cały czas rośnie – wielu ekspertów twierdzi, że mamy do czynienia z groźną epidemią i przewiduje dalszy wzrost zachorowań. Do przyczyn powiększania się rzeszy chorych na cukrzycę zaliczana jest nieodpowiednia dieta, składająca się z produktów zawierających dużo dodanego cukru, zmniejszenie aktywności fizycznej i co za tym idzie – otyłość.
Nowe wyniki badań potwierdzają to, co słyszeliśmy jako dzieci: jedzenie zieleniny jest naprawdę dobre. Większość z nas wie, że czerwone, pomarańczowe i żółte owoce i warzywa są prozdrowotne, od niedawna naukowcy koncentrują się na beta-karotenie jako "magicznym" składniku, który pomaga w walce z rakiem i innymi chorobami. Istnieje wiele badań, które wykazały, że dieta bogata w żywność tego rodzaju wydłuża życie, ale żadne randomizowane testy nie udowodniły znaczących korzyści dla osób przyjmujących suplementy z beta-karotenem. Z tego powodu naukowcy z Centrum Kontroli Chorób i Prewencji w USA zaczęli dokonywać oceny wpływu alfa-karotenu znajdującego się w ciemnozielonych owocach i warzywach na zdrowie.
Ustalono, jakie rodzaje ćwiczeń są najlepsze dla pacjentów z cukrzycą typu 1.