Liczba wyników: 3293
Na Uniwersytecie Alabamy wykazano u seniorów poprawę składu ciała, dystrybucji tłuszczu i zdrowia metabolicznego w odpowiedzi na ośmiotygodniową dietę o bardzo niskiej zawartości węglowodanów.
Starsze kobiety, które jedzą więcej warzyw, cechują się zdrowszymi tętnicami szyjnymi.
Błonnik, środki przeciwskurczowe i olejek z mięty pieprzowej są skutecznymi środkami na zespół jelita drażliwego (irritable bowel syndrome, IBS), czytamy w British Medical Journal.
Według badań lek, który przyspiesza usuwanie resztek z komórek odpornościowych, może zwiększyć ochronne działanie szczepionek u osób starszych.
Kakao sprawia, że nasz mózg lepiej pracuje, mówią uczeni z University of Birmingham.
To, co jemy, może mieć bezpośredni wpływ na nasze możliwości poznawcze w późniejszych latach, ostrzegają uczeni z Iowa State University.
Krople do oczu zawierające pochodną kurkumy zmniejszają utratę komórek siatkówki u szczurów. Ma to szczególne znaczenie, ponieważ niszczenie tych właśnie komórek jest wczesnym objawem jaskry.
Po raz pierwszy dopuszczono do sprzedaży mięso hodowlane, produkowane w bioreaktorach bez uboju zwierzęcia. Eksperci uważają, że to przełomowy moment w przemyśle mięsnym
Dermatolodzy wyjaśniają, dlaczego zimą wiele osób doświadcza egzemy i przesuszenia skóry.
Otyli pacjenci w wieku powyżej 60 lat mogą stracić na wadze tyle samo, co ludzie młodsi, stosując jedynie zmiany w stylu życia.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami