Liczba wyników: 12279
Pacjenci z nowotworami, którzy stosują zbilansowaną dietę, wykazują aż o 65 proc. niższe ryzyko śmierci z powodu choroby w porównaniu do pozostałych.
Jak wynika z nowych badań, wyższy poziom witaminy D w organizmie może oznaczać osłabienie ryzyka rozwoju cukrzycy lub odsunięcie rozwoju choroby w czasie.
Francuzi odznaczają się niskimi wskaźnikami choroby wieńcowej, a przecież ich dieta cechuje się dość wysokim poziomem tłuszczu. Skąd ten paradoks?
Amerykańscy naukowcy opracowali badanie krwi, które pomoże przewidzieć z dokładnością do 90 proc. rozwój choroby Alzheimera w okresie trzech lat.
Nowe badanie potwierdza, że styl życia ma znaczenie również dla ludzi, u których odnotowano genetycznie podwyższone ryzyko choroby serca.
Zgaga to rosnący, globalny problem naszej populacji. W Polsce tej dolegliwości doświadczyło blisko 14 mln Polaków. Niepokoi fakt, że zbyt mało osób cierpiących z powodu zgagi, bo tylko 16% rozumie przyczynę tej dolegliwości. Tymczasem, zgaga jest najczęstszym i najbardziej charakterystycznym objawem choroby refluksowej przełyku.
Złogi amyloidowe charakterystyczne dla choroby Alzheimera rozwijają się również w mózgach osób chorujących na bezdech senny.
Mężczyźni, którzy stosują dietę bogatą w liczne produkty z zawartością flawonoidów, są mniej podatne na rozwój choroby Parkinsona.
Na przewlekłą chorobę żylną cierpi w Polsce prawie 50% kobiet oraz 40% mężczyzn w Polsce cierpi na przewlekłą chorobę żylną. Najpowszechniejszym objawem tej choroby są żylaki, które wiele osób traktuje jedynie jako mankament kosmetyczny.
Włosy kryją w sobie wiele tajemnic. Na podstawie ich analizy lekarze są w stanie zdiagnozować ukryte w nas choroby, a policyjni specjaliści uchwycić sprawców wielu przestępstw. Nie warto więc rwać włosów z głowy. Lepiej uważniej przyjrzeć się swej czuprynie, gdyż może dać ona odpowiedzi na wiele pytań dotyczących naszego zdrowia i nas samych.
Serce w doskonałej formie: ziołowe wsparcie dla układu krążenia