Liczba wyników: 1337
Pewne potrawy, zwłaszcza gdy są jedzone w nadmiarze i pośpiechu, mogą powodować bardzo nieprzyjemną dolegliwość, jaką jest zgaga. Poza farmaceutykami, pomocne mogą być powszechnie dostępne w domu produkty.
Istnieje kilka domowych środków, które mogą pomóc zwalczyć nieprzyjemny zapach stóp.
Zwiększone stężenie kwasu moczowego w surowicy krwi przyczynia się do rozwoju dny moczanowej. Puryny – substancje zawarte w pokarmach, wzmacniają produkcję tego kwasu w organizmie. Z tego względu osoby cierpiące na dnę moczanową powinny unikać pewnej grupy produktów. Co jeść, jeśli zmagamy się z tym schorzeniem podpowiadają eksperci programu „Zdrowa ONA”.
Każdy sezon cechuje się nieco odmiennymi warzywnymi znakomitościami. Nawet w miesiącach zimowych, które zwykle oferują nieco skromniejsze menu, można znaleźć produkty, które nie tylko stanowią smaczny element posiłków, ale i dostarczają różnych składników umożliwiających czy to spalenie tłuszczu, czy też utrzymanie wysokiej efektywności systemu odpornościowego. Tych pięć warzyw to prawdziwi zimowi celebryci na naszych talerzach.
Tabletki na ból są w powszechnym użyciu. Wielu ludzi chętnie po nie sięga przy różnorodnych dolegliwościach i dzięki tym środkom mogą normalnie funkcjonować. Zdarza się bowiem, że ból wręcz wyłącza z normalnego życia. Warto jednak pamiętać, że tabletki wspomagają w nagłych wypadkach, ale trzeba wybierać odpowiednie leki, by móc liczyć na ich efektywność i zapobiec ewentualnym efektom ubocznym.
Utrata zębów i krwawienie z dziąseł może być oznaką spadku zdolności myślenia u osób średnim wieku.
Starsi mężczyźni, którzy mają niski poziom witaminy B12, cechują się wyższym ryzykiem wystąpienia złamań .
Dzisiejsi seniorzy mają umysł „bardziej" zwinny niż ich rówieśnicy sprzed dziesięciu czy dwudziestu lat.
Jeśli męczy cię zgaga, zorientuj się, co jest jej przyczyną i zacznij z nią walczyć.
Zimową porą mamy do dyspozycji mniejszy wybór produktów niż latem czy jesienią, ale w dzisiejszym zglobalizowanym handlu, nawet na lokalnym rynku można dostać to, czego brakuje w standardowym menu, zresztą to, co powszechnie oferowane, także może dobrze służyć naszemu zdrowiu. Poniżej cztery produkty, których obecność w zimowym jadłospisie powinna być obowiązkowa.