Liczba wyników: 9200
Sól jest produktem krystalizacji wód morskich lub słonych jezior, a jej historia sięga milionów lat wstecz. Istnieje wiele rodzajów soli. Najbardziej znana to oczywiście sól kuchenna, ale nie mniej popularne są sole kąpielowe.
Kłopoty ze snem mają negatywny wpływ nie tylko na sposób naszego funkcjonowania za dnia, naukowcy odkryli bezpośredni związek między zaburzeniami snu i niektórymi kłopotami ze zdrowiem. Jeśli bezsenność stanowi problem nie sporadyczny, ale regularny lub permanentny, może być nie tylko objawem chorób somatycznych i psychicznych lecz także współprzyczyną pojawienia różnorodnych dolegliwości.
Do niedawna, widok ludzi niosących zakupy w ekologicznych, wielorazowych torbach cieszył nie tylko obrońców przyrody, ale również każdego z nas, pokazując, że Polacy jak chcą, to potrafią postępować ekologicznie na co dzień. Niestety, być może już niedługo, widok ten odejdzie w zapomnienie, ponieważ liczne sklepy „po cichu" przywracają jednorazowe foliówki.
Nowe badania wykazały, że tłuste ryby i produkty o niskim indeksie glikemicznym mogą spowolnić rozwój zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem (age-related macular degeneration, AMD).
Kobiety - szczególnie przed wakacjami - uparcie „testują" na sobie różne diety „cud", które kuszą szybkim pozbyciem się nadmiaru kilogramów. Pierwsze efekty bywają zauważalne już po kilku tygodniach, a nawet dniach, lecz zaraz potem stara waga powraca, do tego często z naddatkiem.
Coraz więcej osób cierpi na alergię. Współczesny styl życia (stres, szybkie tempo, chemizacja żywności) i zanieczyszczenie powietrza sprzyjają występowaniu tej choroby. Najczęstsze postaci alergii to atopowe zapalenie skóry, astma oskrzelowa i katar sienny.
Witamina D jest jedną z niewielu witamin wytwarzanych przez ludzki organizm. Powstaje w skórze pod wpływem promieni słonecznych. Wraz z dietą bogatą w wapń oraz regularną aktywnością fizyczną jest skutecznym środkiem w profilaktyce osteoporozy.
„Jedz smacznie i zdrowo" to akcja edukacyjno-promocyjna, którą firma Nestlé prowadzi od 2008 roku. Obejmuje ona m.in. spotkania z ekspertami żywieniowymi oraz dystrybucję materiałów informacyjnych w wybranych sieciach handlowych. Wszystko po to, by zwiększyć wiedzę Polaków na temat prawidłowego żywienia i budowania zbilansowanej diety.
Naturalne olejki roślinne wpływają na nasz nastrój, nasze poczucie estetyki, dlatego też esencje roślinne o unikalnych właściwościach stają się integralną częścią naszego życia. O korzyściach płynących ze stosowania olejków wiedzieli już starożytni Egipcjanie.
2 czerwca w Centrum Prasowym Foksal w Warszawie odbyła się konferencja prasowa przedstawiająca założenia nowo powstałej Koalicji na Rzecz Walki z Cukrzycą. Jej inicjatorem był Instytut Praw Pacjenta i Edukacji Zdrowotnej. Koalicja zrzesza lekarzy różnych specjalności, a także stowarzyszenia i instytucje od lat działające na rzecz edukacji diabetologicznej.