Liczba wyników: 9087
Zakaz palenia w miejscach publicznych, który obowiązuje w Anglii od roku przyczynił się do zmniejszenia liczy palaczy.
Odpowiednia jakość i długość snu jest niezwykle ważna dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Ze statystyk wynika jednak, że ponad połowa osób po 60- tym roku życia ma trudności z zasypianiem.
Leonid Hurwicz, zeszłoroczny laureat Nagrody Nobla w dziedzinie ekonomii, zmarł wczoraj w Minneapolis. Miał 90 lat.
Pełnoziarniste pieczywo, ciemny makaron, brązowy ryż to produkty, które powinny znaleźć się w diecie każdego z nas. Szczególną uwagę na włączenie produktów bogatych w błonnik do swojego jadłospisu powinny zwrócić osoby chorujące na cukrzycę II typu.
Trwa IV edycja akcji edukacyjno-diagnostycznej „Servier - przyjaciel w cukrzycy. Można z niej skorzystać do 25 czerwca. Diabetologiczna Poradnia Servier odwiedzi w tym roku 6 miast w całej Polsce.
Z badań wynika, że ponad 1/3 kobiet cierpi na dolegliwości żylne nóg. Niemal połowa badanych nie zapobiega tym uciążliwym dolegliwościom.
Jak wynika z badań amerykańskich naukowców głód sprzyja lepszemu nastrojowi. Do takiego wniosku doprowadziła badaczy obserwacja myszy.
Kobiety, które piją kawę, rzadziej umierają z powodu chorób serca w porównaniu do pań nie lubiących raczyć się kawą, informują naukowcy z Uniwersytetu w Madrycie (Universidad Autonoma de Madrid).
Ruszyła akcja „Nie biorę, chcę normalnie zarabiać", której celem jest promowanie właściwych zachowań wśród lekarzy i przywrócenie pacjentom zaufanie do nich.
Żurawiny właściwie nie znamy. Cierpki, kwaskowaty smak jej jagód sprawia, że nie nadają się raczej do spożywania na surowo. Jest to jednak roślina wyjątkowa, odkryta właściwie dopiero na początku XX wieku w Ameryce Północnej. W Polsce, w lasach i na torfowiskach, rosną jej dwie odmiany: żurawina błotna i drobnolistna.
Trauma w dzieciństwie przekłada się na odczuwanie silniejszego bólu w dorosłym życiu