Liczba wyników: 4678
Kawa - w różnej postaci - to jeden z najczęściej spożywanych napojów na świecie. Jednak to, czy jest to dobra, czy zła dla zdrowia może wynikać z genetyki. Na Uniwersytecie Południowej Australii odkryto, że nadmierne spożycie kawy może skutkować kłopotami ze zdrowiem.
Terapia lekami przeciwpsychotycznymi może mieć skutki uboczne w postaci dodatkowych kilogramów.
Sztuczna inteligencja może poprawić opiekę kliniczną i wyniki leczenia pacjentów. Zasadność modyfikacji opieki nad hospitalizowanymi pacjentami było o 43 procent wyższa i cechowało ich znacznie niższe ryzyko śmierci, jeśli medycy otrzymywali powiadomienia generowane przez sztuczną inteligencję sygnalizujące niekorzystne zmiany w stanie zdrowia chorych.
Kobiety żyją dłużej niż mężczyźni. Nie jest to jednak cecha charakterystyczna wyłącznie dla ludzi; obserwujemy tę tendencję u wielu innych zwierząt. Biolodzy wysunęli teorię, że rozbieżność w oczekiwanej długości życia między płciami może być częściowo powiązana z reprodukcją.
Osoby z wyższym ryzykiem rozwoju chorób układu krążenia mają wyższe prawdopodobieństwo osłabienia funkcji poznawczych, w tym więcej typowych markerów choroby Alzheimera, co sugeruje, że monitorowanie i kontrolowanie chorób serca może być kluczem do utrzymania i poprawy zdrowia poznawczego w późniejszym okresie życia.
Zaburzenia neurologiczne, takie jak uzależnienia, depresja i zaburzenia obsesyjno-kompulsyjne, dotykają miliony ludzi na całym świecie i często charakteryzują się złożonymi patologiami obejmującymi wiele obszarów i obwodów mózgu. Problemy te są niezwykle trudne w leczeniu ze względu na skomplikowany i słabo poznany charakter funkcji mózgu oraz wyzwanie, jakim jest leczenie głębokich struktur mózgu bez inwazyjnych procedur.
Kiedy u pacjenta rozpoznane zostanie atopowe zapalenie skóry, diagnoza innego schorzenia jest wysoce prawdopodobna.
Pożary prowadzą do wzrostu liczby wizyt na oddziałach ratunkowych związanych z stanami lękowymi. Równolegle do zmian klimatu nasileniu ulegają problemy psychiczne.
Pracownicy Instytutu Badań Biomedycznych Fralin stworzyli nowe narzędzie do oceny właściwości przetworzonej żywności, która stanowi 58 procent kalorii spożywanych w Stanach Zjednoczonych. Takie jedzenie zaś wiąże się z wieloma negatywnymi skutkami zdrowotnymi.
Aktywność fizyczna w środowisku naturalnym zapobiega prawie 13 tysiącom przypadków chorób niezakaźnych rocznie w Anglii i pozwala zaoszczędzić na kosztach leczenia o ponad 100 milionów funtów.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami