Liczba wyników: 10568
Włączenie produktów owsianych do diety obniża poziom "złego" cholesterolu i na tej drodze zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej serca - wynika z analiz przeprowadzonych przez naukowców brytyjskich
Choć zaćma to jedna z najczęstszych chorób oczu w grupie osób powyżej 60 roku życia wiedza na temat skutecznego leczenia tej choroby w społeczeństwie jest wciąż niewystarczająca. By to zmienić, w 2010 rusza nowy cykl wykładów edukacyjnych na Uniwersytetach Trzeciego Wieku.
Śmiech może być dobrym sposobem na przekształcenie przebłysków nadziei w stałą postawę. Eksperci pokazują, że humor może znacząco zwiększyć poziom nadziei.
Warto chodzić na mecze lokalnej drużyny piłkarskiej czy siatkówki, lub turniej snookera - uczestnictwo w wydarzeniach sportowych na żywo poprawia poziom dobrego samopoczucia i osłabia poczucie samotności.
Odpowiednie śniadanie może pomóc w leczeniu cukrzycy typu 2. Na Uniwersytecie w Toronto zbadano wpływ picia wysokobiałkowego mleka do śniadania na poziom glukozy we krwi i uczucie sytości po posiłku.
W czasach szybkiego postępu technicznego, gdy znaczna część informacji rozpowszechniana jest w formie elektronicznej, a wiele instytucji (w tym banki i urzędy) oferuje usługi za pomocą sieci Internet, niejeden ze współczesnych seniorów napotyka na szereg problemów i może czuć się nieco zagubiony. Fizyczny brak dostępu do komputera oraz brak umiejętności jego obsługi i poruszania się w Internecie ograniczają możliwości korzystania z informacji udostępnianych za pośrednictwem nowoczesnych technologii. Projekt "e-Senior, czyli mędrzec XXI wieku", umożliwia trójmiejskim seniorom zarówno dostęp do narzędzi, jak i wiedzy zawartej w Internecie.
Forma terapii rozmowy, prowadzona przez przeszkolonych pracowników przez telefon, zmniejszyła poziom samotności seniorów, którzy zostali odizolowani w czasie pandemii.
Osoby, które przebyły atak serca, mogą podejmować aktywność seksualną. Problematyczna pozostaje niedostateczna wiedza na ten temat.
Coraz bardziej świadomie dobieramy składniki codziennego menu. Nikt nie ma wątpliwości, że nieodłącznym elementem prawidłowej diety są warzywa i owoce. Ale zaledwie 9% badanych wskazuje, że do grupy produktów istotnych dla zachowania zdrowej i zrównoważonej diety należą soki. A przecież sok to sok – nazwa stosowana tylko dla naturalnego produktu. Jednodniowy czy pasteryzowany z dłuższym terminem przydatności do spożycia jest źródłem tych samych witamin i substancji odżywczych, które były w warzywach i owocach, z których sok został wykonany.
Czym jest prawdziwe kobiece piękno? Jak współczesne Polki rozumieją i interpretują to pojęcie? W poszukiwaniu odpowiedzi na te pytania marka Dove, wspólnie z Pentorem, przeprowadziła wśród kobiet w 2010 r. badania na temat kobiecego piękna.