Liczba wyników: 5548
Osoby z cukrzycą i depresją, które przyjmują leki przeciwdepresyjne, mogą mieć niższe ryzyko przedwczesnego zgonu i poważnych powikłań cukrzycy.
Osoby w wieku powyżej 60 lat, które spędzają dłuższy czas oglądając telewizję, mogą być narażone na zwiększone ryzyko rozwoju demencji.
Można lepiej wspierać seniorów w miarę ich starzenia się, gdy bierze się pod uwagę ich osobowość.
Niższy wskaźnik masy ciała (BMI) jest powiązany ze słabszym ryzykiem cukrzycy typu 2 wśród osób z różną historią rodzinną, genetycznymi czynnikami ryzyka i masą ciała.
Podwyższony poziom określonych hormonów, w tym testosteronu, może powodować zaburzenia pracy mózgu, które z kolei mogą skutkować utratą wzroku u kobiet, ostrzegają z University of Birmingham.
Istnieją znaczące różnice pomiędzy dwoma rodzajami witaminy D, przy czym witamina D2 ma wątpliwy wpływ na zdrowie człowieka, tymczasem D3 może usprawnić układ odpornościowy ludzi i wzmocnić obronę przed infekcjami wirusowymi, takimi jak COVID-19.
Sprawdzono, czy istnieje związek między wiekiem a zmęczeniem. Jak się okazuje liczba przeżytych lat ma wpływ na sposób doświadczania zmęczenia.
Seler, karczochy i zioła, szczególnie meksykańskie oregano, zawierają apigeninę i luteolinę, flawonoidy, które zabijają komórki raka trzustki.
W swoim dążeniu do wykonania wszystkiego na czas niektóre kobiety ignorują objawy cichego zawału serca, ostrzegają kardiolodzy.
Odpowiedź na stosunkowo zwięzłe pytanie: „jak to, co jemy, wpływa na nasze starzenie się?", jest nieuchronnie złożona. Podczas gdy większość analiz dotyczy wpływu pojedynczego składnika odżywczego na daną funkcję organizmu, ogólnie zdrowa dieta musi być rozważana na podstawie całych zestawów składników odżywczych.