Liczba wyników: 3388
Wakacje to okres, który rządzi się swoimi prawami – ciepłe, letnie wieczory, aktywne weekendy i spotkania z przyjaciółmi. Lato sprzyja wielu formom rozrywki, którym towarzyszy jedzenie. Osoby będące na diecie wcale nie muszą odmawiać sobie przyjemności, a dieta nie musi oznaczać drakońskich wyrzeczeń. Co warto jeść w okresie wakacyjnym, aby utrzymać linię i w pełni cieszyć się z uroków lata?
Lody i gofry z posypką i syropem, smażone ryby, karkówka z grilla, fast foody – to nasza dieta podczas urlopów. Efekt? Przeciętna polska rodzina przyjmuje podczas wakacji nadprogramowe 9 kg cukru i 7 kg tłuszczu, czyli 70 tys. kcal lub 2,5 kg tkanki tłuszczowej – wynika z wyliczeń Fundacji BOŚ. Jak nie przywieźć z wakacji nadprogramowych kilogramów? Oto pięć podstawowych zasad.
„Marzysz o płaskim brzuchu? Zrezygnuj z glutenu!” – przekonują poradniki. Dieta bezglutenowa robi zawrotną karierę, przez co przechodzą na nią także ludzie, którzy wcale nie cierpią na celiakię czy alergię. Chwalą się oni za to tym, że zmiana sposobu odżywiania pomogła im schudnąć, dodała energii czy poprawiła stan cery. Razem z dietetykiem sprawdziliśmy, czy to rozwiązanie rzeczywiście korzystne dla wszystkich, a może kolejna sezonowa, w dodatku niebezpieczna dla zdrowia moda.
Za kilka dni – 11 stycznia obchodzić będziemy Dzień Wegetarian. To święto osób, które świadomie podjęły decyzję o rezygnacji z jedzenia mięsa ze względów etycznych. Z badań Instytutu Badania Opinii Publicznej Homo Homini przeprowadzonych w 2013 roku wynika, że 3,2 procent Polaków to jarosze. Na czym polega dieta i filozofia wegetarian tłumaczy Agnieszka Piskała z programu edukacyjnego „Żyj smacznie i zdrowo”.
Aby być zdrowym i móc cieszyć się atrakcyjną sylwetką, nie wystarczy sama dieta – równie ważna jest aktywność fizyczna. Teoretycznie najlepszy okres na to, żeby jak najwięcej się ruszać, stanowi wiosna i lato. W praktyce jednak wiosenna pogoda bywa bardzo kapryśna, a w lecie niejednokrotnie musimy radzić sobie z falą upałów. Jak pozostać aktywnym, gdy termometry wskazują wysoką temperaturę? Jakie sporty w takiej sytuacji najlepiej wybrać?
Z Ogólnopolskich Badań Rozpowszechnienia Czynników Ryzyka Chorób Układu Krążenia NATPOL 2011 wynika, iż choroby układu sercowo-krążeniowego są przyczyną 45% wszystkich zgonów. Każdego dnia z ich powodu umiera średnio 476 osób, co piąty zgon jest przedwczesny. Dlatego warto zadbać o swoje serce, zanim będzie za późno. Jednym z elementów dbania o zdrowie jest zdrowa dieta i właściwy dobór spożywanych tłuszczów.
Papryka Cayenne to niewielkie warzywo o olbrzymiej mocy, które jest nie tylko wyrazistym dodatkiem do meksykańskich potraw, ale zasługuje na pozycję lidera w rankingu naturalnych składników wspomagających odchudzanie. Plusy diety opartej o papryczkę? Brak monotonii, proste przepisy i niska cena. Koszt papryczki w sezonie nie przekracza kilku złotych, a z takim samym powodzeniem można ją zastąpić po prostu pieprzem kajeńskim. Sprawdź, jak działa dieta w wersji super HOT!
Według statystyk Światowej Organizacji Zdrowia choroba hemoroidalna dotyczy około 50% ludzi powyżej 50 roku życia. Przyczyn może być wiele: siedzący tryb życia, zła dieta, otyłość, zaparcia, ciąża, biegunki itd. Na rozwój choroby hemoroidalnej może wpływać nawet to, co na sobie nosisz. Kiedy czujesz ból, swędzenie, a na papierze toaletowym pojawia się krew, to prawdopodobnie ten problem dotyczy również ciebie.
Cukrzyca staje się coraz powszechniejszą chorobą. Jej rozwojowi sprzyja współczesny styl życia - niewłaściwa dieta i brak aktywnosci fizycznej. Wielu pacjentów przez całe lata nie zdaje sobie sprawy z obecności choroby, bo jej objawy mogą wskazywać na bardzo różne dolegliwosci. Tymczasem niezdiagnozowana cukrzyca powoli wyniszcza organizm prowadząc do bardzo pwoażnych konsekwencji dla zdrowia. Obserwuj swój organizm, tych pięć objawów powinno być alarmujących.
Tylko 8 procent Polaków zjada tygodniowo dwie lub więcej porcji ryb. Jeśli już zdecydujemy się na ryby, kupujemy niestety te łatwo dostępne i przetworzone. Brakuje nam świadomości korzyści płynących ze spożywania ryb. Tymczasem dzięki nim nasza dieta może być bogata w kwasy omega-3. O tym, jak rozpoznać świeżą rybę i jakie gatunki ryb są najlepsze dla naszego zdrowia opowiada Agnieszka Piskała, specjalistka ds. żywienia w programie edukacyjnym „Żyj smacznie i zdrowo”.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami