Liczba wyników: 3293
Stres sieje spustoszenie w umyśle i ciele. Przykładowo, stres psychiczny wiąże się z wyższym ryzykiem depresji, chorób serca i chorób zakaźnych. Dotychczas jednak nie było jasne, w jaki sposób wpływa na rozwój chorób.
Przełomowe badania przeprowadzone na University of Huddersfield pokazują, że chłodzenie skóry głowy fizycznie chroni mieszki włosowe przed chemioterapią.
Przegląd kilku dużych badań z ponad 60 krajów pokazał, że regularne spożywanie tłustych ryb może pomóc w zapobieganiu chorobom sercowo-naczyniowym u osób z grupy wysokiego ryzyka.
Naukowcy z Japonii odkryli, że awokado zawiera związki, które mogą znacznie zmniejszać uszkodzenie wątroby.
Gdy poziom pyłków w powietrzu są wyższe, obserwuje się zwiększone wskaźniki infekcji SARS-CoV-2, ostrzegają eksperci z Politechniki w Monachium (TUM) i Helmholtz Zentrum.
Za tzw. efekt jo-jo, czyli odzyskiwanie dawnej wagi po okresie chudnięcia, odpowiadają określone hormony.
Uczeni z University of Georgia odkryli, że wysokotłuszczowa dieta wzbogacona olejem bawełnianym bardzo poprawiła profile cholesterolu.
Osoby ze stanami zapalnymi przyzębia są bardziej narażone na wystąpienie poważnych incydentów sercowo-naczyniowych, ostrzegają specjaliści z Forsyth Institute i Harvard University.
Placówki publiczne, takie jak szkoły, domy opieki, czy szpitale mogą odgrywać kluczową rolę w zapewnieniu ludziom zdrowej żywności i zapobieganiu nawet 8 milionom zgonów rocznie spowodowanych stosowaniem niezdrowej diety
Wystarczy dodać garść migdałów - już coś tak prostego poprawia dietę.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami