Liczba wyników: 9200
Dieta pełna wędlin, bekonu, pełnotłustego nabiału i innych podobnych produktów sprzyja bardzo szybkiemu rozwojowi guzów nowotworowych - rosną nawet 100 razy szybciej.
Jak twierdzą naukowcy, osoby spożywające większe ilości niskotłuszczowych produktów mlecznych mają nieco niższe długoterminowe ryzyko udaru mózgu.
U ludzi, którzy jedzą dużo produktów o wysokim indeksie glikemicznym (np. biały chleb, ziemniaki i inne produkty, które szybko uwalniają energię do krwiobiegu) notuje się dużo większe ryzyko rozwoju zaćmy, dowodzą australijskie badania, których wyniki opublikowano w American Journal of Clinical Nutrition.
Czekolada to jeden z tych produktów, które posiadają walory smakowe a jednocześnie korzystnie wpływają na zdrowie. Warunkiem tej ostatniej właściwości czekolady jest oczywiście umiar w jej spożywaniu.
Zanim zdecydujesz się na wybór cukru lub słodzika, przejrzyj informację na temat tych produktów, by móc podjąć rzetelną decyzję.
Choroba Alzheimera kojarzona jest głównie z utratą pamięci. Nie należy jednak lekceważyć innych niepokojących objawów, które narastają dużo wcześniej niż samo głębokie otępienie. Specjaliści przestrzegają: im wcześniej zostanie wdrożone leczenie, tym dłuższy jest czas dobrego funkcjonowania chorego.
W tym roku hospicja otrzymają z Narodowego Funduszu Zdrowia niespełna 280 milionów złotych. To zbyt mało, by zapewnić leczenie potrzebującym - uważają przedstawiciele hospicjów. Ks. Marek Kujawski z Hospicjum Królowej Apostołów w Radomiu mówi nawet, że tak niskie wsparcie jest kpiną z człowieka. Z kolei dr Jadwiga Panek-Lenartowicz z hospicjum O. Pio w Radomiu powiedziała, że nie można oszczędzać na ludziach chorych, szczególnie umierających.
Według sondażu przeprowadzonego przez Instytut Badań Rynkowych i Społecznych, Polacy nie znają zbyt dobrze właściwości zdrowotnych masła orzechowego. Powszechne jest m.in. przekonanie, że produkt ten jest tuczący. Jak to wygląda w rzeczywistości?
Ograniczanie w diecie ilości słonych produktów, takich jak wędliny czy chleb, może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka żołądka, informuje World Cancer Research Fund (WCRF).
Unia Europejska zarejestrowała w w rejestrze gwarantowanych tradycyjnych specjalności nazwę „kabanosy”. Obecnie 9 polskich produktów zostało zarejestrowanych w kategorii Gwarantowana Tradycyjna Specjalność.