Liczba wyników: 9156
Z badania opublikowanego przez Amerykańskie Towarzystwo Psychologiczne wynika, że napięte relacje z rodzicami, rodzeństwem czy dalszą rodziną mogą być bardziej szkodliwe dla zdrowia niż problemy ze współmałżonkiem.
Badania wykorzystujące dane genetyczne ponad miliona osób sugerują, że zachowanie odpowiedniego poziomu żelaza we krwi może być kluczem do zdrowszego starzenia się i dłuższego życia.
Mogłoby się wydawać, że podążanie za szczęściem prowadzi do radośniejszego sposobu funkcjonowania. Jednak nowe badania wykazały, że pragnienie poczucia szczęścia może mieć również negatywny skutek.
Ludzie o silnie narcytystycznych cechach są bardziej odporni psychicznie niż posotali: czują się mniej zestresowani i rzadziej zachorowują depresję, pokazują badania przeprowadzone na Queen's University Belfast.
Ćwicz tai chi, dzięki temu łatwiej będzie ci uniknć upadku w starszym wieku. Kolejne badania potwierdzają, że praktykowanie tej sztuki ułatwia zachowanie równowagi.
Badania uczonych z George Mason University w Wirginii w USA dały zaskakujące wyniki - kobiety, które urodziły dzieci, starzeją się szybciej niż bezdzietne panie.
Badania RTG to podstawa diagnostyki w stomatologii. Pozwalają zajrzeć tam, gdzie ludzkie oko nie sięga, a co za tym idzie dobrać najskuteczniejszą terapię dla pacjenta. Jednak wciąż wielu z nas się ich obawia – czy są bezpieczne i czy zawsze są niezbędne?
Dotychczasowe badania sugerowały, że odpowiednia ilość witaminy D w organizmie pomaga uchronić się przed chorobą Alzheimera, teraz jednak ustalono, że jej niedobory przyspieszają zaburzenia poznawcze i zwiększają ryzyko demencji.
Badania z udziałem 750 pacjentów wykazały, że trzy dawki ekstraktu dziennie stosowane przez cztery miesiące mogą zmniejszyć liczbę przeziębień i czas ich trwania średnio o 26 procent.
Szukasz smacznej i zdrowej przekąski? Sięgnij po popcorn. Z nowego badania wynika, że takie małe co nieco zawiera więcej polifenoli (rodzaj przeciwutleniaczy) niż niektóre owoce czy warzywa.
Niespodziewany ból jest silniejszy – jak mózg przetwarza bodźce bólowe