Liczba wyników: 2701
Zmiany w białku Tau, które ma istotny wpływ na rozwój różnych form raka, może mieć też związek z chorobami nowotworowymi.
Dieta, która obfituje w błonnik, pomaga zachować bogatą florę jelitową, a ta z kolei wywołuje silniejszą odpowiedź na leczenie w przypadku złośliwego raka skóry.
Z ostatniego raportu Global Burden of Disease Cancer Collaboration wynika, że w samym 2015 roku zdiagnozowano 17,5 milionów nowych przypadków raka.
Składnik chemiczny w popularnej paście do zębów jest związany ze wzrostem komórek raka i zaburzeniem rozwoju zwierząt, informuje agencja Bloomberg.
Proces przeciwko słynnej włoskiej publicystce Orianie Fallaci o lżenie islamu, który toczy się przed sądem w Bergamo, został po raz kolejny przesunięty – tym razem aż do grudnia. Powód – oskarżona pisarka i publicystka nie stawiła się przed sądem. Mieszka w Nowym Jorku i jest ciężko chora na raka.
Jeśli w twojej diecie stałe miejsce mają czosnek i cebula, możesz liczyć na niższe ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, uważają badacze z Uniwersytetu Medycznego w Shenyang.
Długotrwała ekspozycja na zanieczyszczenia powietrza zwiększa ryzyko zachorowania na raka płuc nawet, jeśli stężenie niebezpiecznych cząstek jest poniżej dopuszczalnego poziomu, piszą uczeni na łamach Lancet Oncology.
Ograniczanie w diecie ilości słonych produktów, takich jak wędliny czy chleb, może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka żołądka, informuje World Cancer Research Fund (WCRF).
Nikotynamid, czyli witamina B3, może pomóc zapobiec czerniakowi, najgorszej postaci raka skóry. Nikotynamid jest obecnie stosowany w obniżaniu stężenia cholesterolu.
W przypadku niektórych nowotworów nawet nie jest potrzebna terapia, a choroba ustępuje. Zrozumienie tego mechanizmu może pomóc w opracowania nowych metod leczenia raka.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami